Test – Mathews Heli-M

helim-master

Flagskibet i 2012 hos Mathews var denne “Helium-gas” lette bue – én af de letteste buer på markedet med sine kun 1,6 kg (3,5 lbs)
Med denne vægt er det den letteste moderne Mathews bue nogensinde.
Letvægt design har dog en lille pris som kommer i følte vibrationer, der er noget mere tydelige end andre lignende buer – dog uden det generer.
Heli-M er en nøje gennemtænkt bue for specialister, udviklet til et bestemt formål, jagt i krævende terræn og er blevet til gennem næsten 20 års udvikling hos Mathews.

Buen der testedes var en 60-70# version, indstillet på 70# med 28.5″ træklængde. Forsynet med QAD HDX hylde og IQ Bowsight. Pile var Easton Flatline, spine 340.

DESIGN
Design er jo en smagssag og nogle finder der radikale udseende på parallel bens buer tiltrækkende. Personligt finder jeg buen grim som arvesynden, med alt for mange kanter og hjørner på riseren, hvorfor den ligner alt andet en en bue i min optik. Teknisk set er der dog ingen tvivl om, at buens design er gennemtænkt ned til mindste detalje. Buen er kun 30″ og dermed en meget kort bue.

FINISH
Som ved alle Mathews buer jeg har haft fingre i er der intet at komme efter. Finish er nærmest perfekt og man kan fornemme at der er kræset ekstra med folien der dækker buen med Mathews egen LOST CAMO.
Buen fås desuden Lost Camo, i helt sort “tactical” udgave. På Mathews hjemmeside findes desuden en designer hvor man kan designe sin helt egen bue, inkl. farven på strengene.

finish2

HÅNDSEKTION OG BEN
Heli-M er endnu en parallel-bensbue fra Mathews og man kan tydeligt se, at dens ophav er den meget populære Z7 serie.
Z7 serien har gennem en årrække vist sig at være meget solid og holdbar. En ting man lægger mærke til ved buen er de meget slanke bueben der gennem flere års udvikling er blevet slankere og letter i Z7 serien.

limb

Foruden de lette bueben, har Mathews med denne bue introduceret en ny håndsektioen, eller “riser” kaldet GEO-GRID-LOCK Riser, som er lettet for vægt, men med det genkendelige “Vaffeljernsdesign fra tidligere modeller. Helt magen til er mønstret dog ikke idet kvadraterne følger bøjningerne i buen for øget styrke.

gridlock

GREB
Buen er forsynet med et behageligt greb af valnød, der er en smule smallere end dem fra Monster Serien. Selvom det er smallere, finder jeg personligt dog stadig grebet for bredt/tykt. Det brede greb kan for nogle skytter give problemer med at holde buen ensartet, hvor hånden ikke falder naturligt “på plads” hver gang. Dertil har Mathews heldigvis en løsning, idet man kan købe et andet greb, “Focus-grip” af gummi til omkring 400 kr. Focus-grebet er smalt med en spids ryg der tvinger buen i samme position hver gang. Under skudtest havde jeg selv store problemer med at holde ens på buen hver gang. Jeg benyttede et sigte kaldet IQ bowsight, der meget tydeligt afslører grebsfejl. (læs om sigtet her)

slimfitgrip

SOLOCAM – SYSTEM
Sammen med buen har Mathews introduceret et helt nyt cam hjul kaldet Heli-CAM, der kan yde hastigheder på op til 332fps/IBO.
Samtidig er det ret lydløst og fri for vibrationer. Samme Cam har tydeligt været udgangspunktet for 2013 flagskibet “Creed” som jeg senere vi anmelde. Cam-hjulet er lidt mere aggressivt end tidligere cams fra Z7’erne. Ligesom andre Mathews solo cam buer, behøver man ikke bekymre sig ret meget om timing og synkronisering af cams, da der kun er et camhjul at bekymre sig om. Solocam-systemet udmærker sig ved, at når det først én gang er indstillet, skal der rigtigt meget til før det ændrer sig, hvilket har været Mathews store salgsargument for systemet i mange år.

helicam

Solo-cam buer yder dog som regel lidt mindre end dual cam systemer, men til gengæld er de yderst pålidelige.
Det agressive Heli-cam giver også en ret kort “dal” ift. tidligere Mathews solo-cam-buer. En akilleshæl hos Mathews er dog, at cam hjulene er træklængde specifikke – dvs. at hvis du anskaffer dig en bue med  29″ træklængde og finder ud af, at den skulle have været 28″, så kommer du af med ca. 1000 kr. til et nyt cam hjul og installation. Cam hjulene fremstilles ned i halve tommers træklængde.
Buen kan fås med cam hjul i træklængder fra 26″ til 30″ i halvtommers intervaller. Camhjulet findes i en 80% let-off udgave, men som føles mere som 60%.

TRÆK-CYCLUS
Heli-M buens trækcyklus er i modsætning til tidligere solo-cam buers meget bløde optræk, noget mere barsk.
Der er ikke megen rolig opbygning af vægt, men snarere en stejl signing fra begyndelsen hvorefter trækvægten holdes konstant over et ret langt stykke indtil man rammer dalen – eller rettere sagt bagvæggen. “Dalen” er ikke ret dyb, og nogen vil mene ikke-eksisterende, da strengen meget hurtigt rammer trækstoppet. Derimod er bagvæggen meget solid, og heldigvis for det – ellers havde du hamret dig selv en i sylten 🙂

kurve-helim

Det positive er, at man ligesom en på recurvebue ikke har nogen dal og dermed ikke kan krybe fremad, hvilket kan få dine skud til at variere.
Nogle skytter piller drawstoppet af og får skabt en dal men dermed mere gummiagtig bagvæg. Så vidt vides, findes en mindre draw-stop-bolt så man får op til 1/4 tomme mere “valley”

ROLLER-GUARD
Mathews Heli-M er forsynet med en “Reverse Assist™ Roller Guard” der reducerer friktionen og skulle give en glattere trækcyklus ved at placere kablerne omvendt, nemlig foran istedet for bagved rullerne.

reverse-rollerg

Dette system skulle give mindre spænding af kablerne når buen trækkes og dermed mindre bow-torque. Men armen er stadig ikke bøjelig som andre producenter har valgt at gøre den for at mindske bow-torque. (se artikel om “compound-buens akilles-hæl”) Jeg ønsker mig, at Mathews snart indser dette problem og i 2014 indfører en fleksibel roller-guard.

VIBRATIONSDÆMPNING
Buen er forsynet med de velkendte “Harmonic Dampers” som man efterhånden ser alle mulige og umulige steder – på sigter, pilehylder mv. Dæmperne er gjort lettere på HELI-M og er igen med til at lette buen for vægt.
harmonicdamper

Den store ændring ift. Z7’erne er det såkaldte “Dead End String Stop Lite” strengestoppet med en meget mindre arm og med et mindre stykke gummi end det sædvanlige strengestop for at spare vægt.

deadend

Ellers er buen velforsynet med dæmpning på riseren i form af 2 harmonic dampers. Kablerne er forsynet med Mathews “monkey-tails” dæmpere.
Buen føles rimeligt død i skuddet med en smule rekyl pga den lave vægt og er meget lydløs.

SKYDEOPLEVELSE
Buen er velskydende og let skudt. De 7″ strengehøjde giver en del forgiveness, men den korte længde stjæler lidt tilbage igen. Man skal lige vænne sig til at der nærmest ikke er nogen dal når man afslutter sit optræk. Forsynet med focusgrebet, ligger den ret godt og stabilt i hånden og det er meget vigtigt da buen har en del bow-torque – dvs at den vrider sig i skudet pga. af den ikke-fleksible roller guard. For mig er det et must at skifte grebet ud på denne bue for at få en nogelunde gruppering af pilene på 30+ meter.
Når det så er sagt skyder den meget stabilt og præcist.

HASTIGHED
Hastigheden er opgivet til 332 FPS efter IBO skalaen og må siges at være mere end rigeligt.
Jeg testede buen med 28.8 træklgd. og 70 pund til følgende:
356 grains Easton Flatline – 2″ Blazer = 302 fps
415 grains Easton Bloodline – 2″ blazer = 288 fps

302 288

TUNING – TUNINGSVENLIGHED
Solocamsystemet er et relativt kompliceret system at arbejde med da begge hjul er lænket sammen af et kontrolkabel. Jeg havde ikke buen længe nok til at experimentere nok med den. Den var indstillet korrekt fra forhandleren så der var ingen issues. Sørg for at få den trimmet ordentligt inden du forlader butikken – ellers kommer du til at køre én gang til. Solo-cam systemet har vist sig meget stabilt og ændrer sig meget lidt over tid. Strengene som buen var forsynet med, var af god kvalitet og med minimal peep-sight rotation over et par hundrede skud.

BRUGSOMRÅDER og FIELD TEST
Heli-M er lavet som jagtbue – og det er lige præcis det den er. Med kun 30″ længde er den aldrig i vejen, og du kan afgive skud der kan være vanskelige med andre og noget længere buer.
Buen er helt utrolig let og med stabilisator vejer den ca. det samme som andre buer uden stabilisator, hvilket gør, at du kan slæbe rundt på den en hel dag hvis det skulle være.
Der skal dog efter min smag en god stabilisering på pga. af den lave egenvægt og korte totallængde. Nogen vil måske endda finde den for let, selv med stabilisering på, da højere vægt minimere effekten af akut bukkefeber 🙂
Den er blevet field-testet et par gange på den kuperede og udfordrende 3D bane i Vejen i Jylland og her var det tydeligt, at den er en sublim jagtbue med sin korte længde og lave vægt.
Da man normalt afgiver skud til vildt inden for 25m er præcisionen fin. Ved længere skud skal der en ret tung stabilisering på hvis man vil lave gode skudgrupper – men det er slet herller ikke det formålet med denne bue er. Buen er en af de mest støjsvage jeg har prøvet.

RESUME
Mathews Heli-M er en letskudt og sublim bue til jagt som nok aldrig vil svigte dig. Jeg oplevede faktisk et skud hvor strengen fik fat i en af stropperne på min rygsæk og køre halvt af camhjulet. Pilen sad alligevel hvor den skulle og strengen kunne jeg blot vippe tilbage på camhjulet. Trækstop-bolten havde forhindret strengen i at ryge helt af hjulet!
Heli-M er en bue for specialister, udviklet til et specielt formål – at gå på jagt – ofte i terræn hvor man skal gennem stejle bjerge i hård terræn hvor pak-vægt betyder alt.
Da det er en bue udviklet med fokus på bestemte formål får den ikke topkarakter i alle kategorier, men er stadig et oplagt valg til jagt.

ULEMPER
Med hensyn til justering af træklængden befinder Mathews sig stadig i stenalderen ved at man skal have cam hjulet skiftet ved skift af træklængden.
Dette gør det vanskeligt at sælge buen på brugtmarkedet da man er tvunget til at inde en køber med samme træklængde – eller tilbyde et afslag i prisen svarende til et nyt hjul – ca 1000 kr.
Dertil kommer, at de ikke umiddelbart sælges i løs vægt, men man er tvunget til at gå til et “autoriseret” værksted med den.
Roller-guarden er forbedret ift. tidl modeller, men der er stadig et stykke vej til mindre bow-torque. Jeg ønsker mig en fleksibel Roller-guard på denne bue.
Camo’en – Lost Camo som buen kun findes i i camo-farver, gør at udvalget af tilbehør indskrænkes til relativt få producenter af sigter, pilehylder og stabilisatorer – såfremt dete hele skal “passe sammen”
Heldigvis er det tilbehør der findes, lavet af producenter der prioriterer høj kvalitet.

DATA
Strengehøjde: 7”
Længde: 30”
Træklgd.: 26-30″
Trækvægte 40-70# (65#-version)
ATA Speed 332 fps
Vægt 3,5 pund
Let-Off 80%

PRISER
Buen fås fra kr. 6225,-
Forhandlere i DK: Danage, Baldurs Archery

Husk at abonnere på nyheder oppe i toppen
Husk osse at at dele på FB – tak 🙂

GOHUNTING RATING: 0-5 STJERNER

3star – Design
5star – Finish
3star – Forgiveness
4star – Hastighed/Speed
2star – Tuningsmulighed/lethed
4star – Skydeegenskaber
3star – Trækkurve lethed
2star – Creep-tilgivelse
3star – takedown lethed
5star – Backwall
3star – Vibration
5star – Lavt støjniveau
5star – Vægt
3star – Balance
1star – Justering af træklgd.
4star – Fabriksstrenge kvalitet
5star – Byggekvalitet, opfattet
4star – Robusthed (Tage den med i vildmarken på en USD 50.000 jagt?)
4star – Egnethed som begynderbue
4star – Value for money

TOTAL: 72 stjerner ud af 100

helim

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *