Test – Bowtech Insanity CPX

Nu har jeg altid været facineret af hastighed og høj hastighed giver jo flad pilebane som i kraftig grad, minimere risikoen for et dårligt skud hvis afstanden vurderes forkert. Ligeledes vil en hurtig bue, bedre kunne skubbe en tung pil afsted og dermed opnå gennemskud på større vildt, navnlig hvis der bruges mekaniske broadheads.

Jeg valgte en Bowtech Insanity CPX som har taget flere priser i 2012 som værende det bedste nye produkt.

Jeg gik “all-in” og bestilte “Black-Ops versionen i 70-80 punds-versionen! nu skulle der smæk på!
Jeg håbede på at kunne magte den, omend jeg godt var klar over at det ville blive lidt af en udfordring… hvilket det også blev!
Flere rystede på hovedet da jeg kom anstigende med en så tung bue. Planen med den er dog jagt på storvildt i Amerika, Afrika og Europa…

Med en opgivet I.B.O speed på 355 fps ved 70 pund, 30″træklængde og en pil på 350 grains, burde denne bue simpelt hen være et superhurtigt  kraftmonster.
Jeg valgte at “starte” den op på 72# for ligesom at komme i gang.

FINISH
Buen fås i flere varianter hvad angår farver og finish. Den som de danske forhandlere har taget hjem er i overvejende grad Mossy Oak treestand camo.
Bowtech har tidligere haft problemer med afskalning af maling, især på buebenene. Det har denne bue desværre også.
Håndsektionen er i en finish kaldet Anorock der benyttes på target buer. Denne finish formodes at være lidt mere holdbar og kan modstå lidt mere slitage.
Buen fås i flere varianter. Den første er BOWTECH’s BlackOps finish. Dette er en helt sort riser med sorte bueben. For skytter interesseret i et camo mønster, er der flere muligheder til rådighed; Gore Optifade Forest, Gore Optifade open country, Mossy Oak Infinity, Mossy Oak Treestand, og Realtree APG HD.
Dog skal de fleste bestilles hjem fra USA.

HÅNDSEKTIONEN
Buens håndsektion er designet til styrke og stabilitet. I toppen sidder BOWTECH’s center pivot buebens-lommer. Specielt er det også, at håndsektionen har samme længde som ATA; “aksel til aksel” længden. Dette gør buen meget nøjagtig og stabil. Der findes flere monteringsmuligheder med bolthuller så man kan påmontere det udstyr man vil. Øverst ved buebenene findes et inspektionshul, så man kan kontrollere, at buebenene ikke skrues for langt ud af håndsektionen ved justering til lavere trækvægt.

Bag på håndsektionen, under grebet, sidder et effektivt strengestop/dæmper i carbon. Selve hovedet på dæmperener lavet i hårdt gummi der i modsætning til andre mærker, tåler rigtigt mange tæsk uden at blive skåret igennem af strengen. Umiddelbart foran på håndsektionen er der et bolthul til en front-monteret stabilisator.
Buen er forsynet med Bowtechs patenterede FLX Guard som bøjer med kablernes vandring når buen trækkes. Også denne har dæmper forsynet. Dæmperen kan dog være i vejen for montering af fx. QAD HDX pilehylden.


Håndsektionen er relativt lang og giver en god balance og det er nemt at holde buen stille.
Vægten er dog relativt høj – 4,3 pund.

GREBET
BOWTECH har på Insanity, bibeholdt grebet fra forgængeren, Invasion da det var meget populært. Grebet er smalt og buen falder meget naturligt på plads hver gang der trækkes. Det er det rigtige design for stabilt og ensartet greb som er nødvendigt i ensartet skydning – især på lange hold. Jeg har anskaffet mig et IQ bowsight sigte som i den grad afslører grebsfejl. Med bowtech’en var grebet bare nøjagtigt ens hver gang.

BUEBENENE
Tilbage i 2010 introducerede BOWTECH deres Hardcore 7-lags bueben. Hvert lag er fremstillet af lidt forskellige materialer der sammen skal tilvejebringe ekstrem holdbarhed, styrke og hastighed. BOWTECH hævder at netop denne konstruktion får hele buebenet til at oplagre energi og ikke kun ydersiden af benet. Dermed spredes belastningerne af buebenene og forlænger disses levetid. Inderst i benet findes en Carbon kerne som skulle tilføje en smule mere styrke og gøre buebenene lettere. Buebenene fås i 10-punds intervaller med maksimalvægte på 50, 60, 70 og hele 80#.

Bowtech Insanity benytter Bowtechs ”Pivot Extreme (CPX) teknologi. Kort fortalt drejer begrebet sig om, at flytte omdrejningspunktet for buen så langt bagud som muligt, således buen ikke forsøger at “vende sig” – begrebet er meget godt illustreret i denne video. Dette gør buen helt rolig og stabil når man holder buen trukket.

OVERDRIVE BINARY CAM SYSTEM
Camhjulene er i kombination med de avancerede bueben, en afgørende faktor i den uhyggelige kraft som denne bue besidder!
Det excentriske ”Overdrive Binary CAM-system” består af 2 store og meget aggressive cam-hjul, fremstillet i en let alu-legering. Der kan fås moduler til indstilling af træklængder fra 25,5 til 30 inches i halve tommers intervaller. Der kræves dog en buepresse til skift af træklængden og det anbefales at man lader en fagmand gøre det.
80% let-off gør buen nem at holde ved fuldt træk.

TRÆKKURVE & SKYDEOPLEVELSE
Selvom Insanity’en er en speed-bue med kun 6 tommer strengehøjde, er den utrolig velskydende. Træk-cyklussen er jævn, men hård og starter med at blive tung meget tidligt i trækket. Herefter en lang jævn top og til sidst en stejl dyb dal. Overgangen til dalen er mærkbar, men behagelig. Bagvæggen er solid pga. strengestop på hvert camhjul. Bagvæggen er meget solid, og buen ligger solidt i dalen. Der kan dog kun krybes meget lidt. Kryber man mere end 5mm bryder helvedet løs!

Er man først krøbet for langt frem kommer afstraffelsen prompte og buen er næsten umulig at holde tilbage. Da jeg har 75# på, har jeg flere gange nærmest fået rykket skulderen af! – det samme vil naturligvis ikke være tilfældet ved 60 pund. Kurven fra bunden af dalen til peak er stejl og kræfterne slippes løs med voldsom kraft – det høres tydeligt!
På et tidspunkt skruede jeg den op på 77# og flere erfarne compound skytter kunne simpelt hen ikke trække buen, selv om de godt kunne trække andre buer over 80 pund med mere blød kurve. Det meget lange stykke med maksvægt på trækkurven afslører den enorme mængde energi som denne bue er i stand til at oplagre og de aggressive cams afleverer fint energien til pilen. Jeg måtte også skifte til pile med spine på 300 ved bare 70 pund for at undgå fanekontakt på pilehylden.

En bue med 6-tommer strengehøjde er skræmmende for nogle skytter, men den skyder ikke som en bue med kort strengehøjde. Buen er nem at holde stille og dette kompenserer i nogen grad for det der tabes i tilgivelse ift. buer med større strengehøjde. Buen er godt dæmpet og helt død i hånden i skuddet.

DÆMPENDE FORANSTALTNINGER
Bowtech Insanity CPX er en meget rolig, men kraftfuld bue og er forsynet med flere vibrationsdæmpende foranstaltninger. Strenge og kabler er bowtechs egne af mærket Octane og leveres med flere gummi dæmpere fastgjort til kablerne. Strengedæmper og FLX kabel-guard ’en er også medvirkende til effektiv dæmpning. Det er dog svært at dæmpe lyden på en så hurtig bue og det er ikke en lydløs bue. Til jagtbrug bør man overveje at forsyne den med yderlige ting til lyddæmpning.

HASTIGHED
Bowtech har opgivet den til 355 FPS IBO og er dermed en af verdens hurtigste buer med 6″ strengehøjde. Jeg var derfor spændt på at teste den i chronografen. Buen blev skruet helt ned på 70 pund og pilen var en 356 grains Easton flatline, træklængden 28,5″ : chronografen viste 333 fps!!!
Med en pil på 389 grains nåede hastigheden op på 317 fps

Med lidt omregninger betyder dette at buen snildt holder de lovede 355 fps IBO
Dertil skal det siges at buen på dette tidspunkt endnu ikke var trimmet helt for hverken cam-lean og papir-tunet osv.
Senere, når den er tunet færdig og skruet i bund, kommer der en ny hastighedstest.

Update!
Efter fintuning og ny streng fra Winners Choice, skulle hastigheden testes igen med en 340 grains pil  og 75# ved 29.5″ træk længde:
350

Jeps! – 350 fps – det er det højeste min chrono endnu har vist!
Det går så hurtigt, at ved skud på 8 meter kan man ikke skelne lyden fra buestrengen og lyden fra anslaget i skiven…

BRUGSOMRÅDER
Bowtech insanity CPX er en fantastisk jagtbue der producerer en overflod af kinetisk energi og hastighed og kan bruges til store vildtarter med tunge pile. Det jævne optræk, problemfrit release og den massive bagvæg, gør den til en velegnet jagtbue, men som også vil gøre det godt til 3D skydning.

RESUMÉ
Bowtech Insanity CPX er en fantastisk bue, og klart den bue jeg har prøvet der har den største kraft og hastighed. Samtidig skal det siges at det ikke er en bue for nybegyndere. Buen er så kraftfuld og fejlmargenerne så små, at en uøvet skytte vil have sine udfordringer med den.

Insanity laves også i en CPXL version med længere riser og 7″ strengehøjde med en IBO på 340″ og 35″ ATA som er omend endnu mere velskydende, men lige knapt så hurtig!
Malingen skaller relativt nemt af buebenene på 2012 modellerne og det trækker ned.

Man bør have alle grundlæggende skydefærdigheder i orden inden man anskaffer sig denne bue. Men har man dem på plads, får man et et helt fabelagtigt stykke værktøj til rådighed hvad både angår præcision og hastighed.
Buen virker meget hård spændt op i kabler, ben og strenge. Erfaringer fra USA viser a tørskud vil forårsage skade på buen.

DATA:
Strengehøjde: 6”
Ata Længde: 32”

Træklgd.: 25,5 “- 30”
Trækvægte 40-80#
IBO Speed 355 fps
Vægt 4,3 pund
Let-Off 80%

PRISER
Prisen på en rå bue ligger på ca. 6995,-

GOHUNTING RATING: 0-5 STJERNER

5star – Design
4star – Finish (God, men issue med lakering på ben)
3star – Forgiveness
5star – Hastighed/Speed
5star – Tuningsmulighed/lethed
5star – Skydeegenskaber
3star– Trækkurve lethed
3star – Creep-tilgivelse
5star – Backwall
2star – Nem Take-down
4star – Vibration
3star – Lavt støjniveau
2star – Vægt
4star –  Balance
3star – Justering af træklgd. (Der skal bruges presse)
3star – Fabriksstrenge kvalitet
4star – Byggekvalitet, opfattet
4star – Robusthed (Tage den med i vildmarken på en USD 50.000 jagt?)
2star – Egnethed som begynderbue
5star – Value for money

TOTAL: 77 Stjerner af 100

 

 

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *