Godt billigt riffelkøb!

Når våben, jagt, skydning, præcision og perfektion bliver en passion er det svært at undgå den sygdom jeg har kaldt for “NJGES” eller nyt-jagt-grej-erhvervelses-syndrom.

“Sygdommen” bryder ud i kraftige anfald af kortere varighed. De kraftige udbrud har først og fremmest gjort at dankortet til tider har pådraget sig nogle alvorlige hudafskrabninger.

scot
1992 – Skotsk Buk, nedlagt med CarlGustaf 3000 – kal 30-06 med Swarovski kikkert. Riflen er faktisk en Sauer 80 lås med svensk pibe
og skæfte. En riffel man ofte finder rimeligt billigt

Det hele startede i 1987 hvor jeg erhvervede jagttegn og har gennem årene nedlagt flere hundrede stykker klovbærende vildt med riflerne på flere kontinenter.
Riffeljagt blev hurtigt en besættelse og jeg blev i 1990 uddannet riffelinstruktør og har ladet mine patroner selv siden 1992.
Jeg har deltaget i masser af jagtfeltskydninger og affyret 1000 vis af skud på hjortebanen og endnu flere på bukkeskiven.
Jeg har i hele den tid haft 32 forskellige jagtrifler og næsten lige så mange sigtekikkerter.
Og hvad har jeg så fået ud af det?
Masser af praktisk erfaring som jeg i denne artikel vil forsøge at koge ned til hvad man bør kigge efter hvis man vil have sig en god riffel til billige penge.

Reklamens magt…

Forleden var jeg nede på våbenkontoret for at ansøge om tilladelse – igen!
Jeg kunne simpelt hen ikke sige nej til en brugt Varberger 717 i kaliber 243 win til kun 4000 kr.!Et fantastisk velfungerende våben til en uhørt lav pris og en perfekt bukkeriffel. Sælgeren ville sælge privat, da han kun var blevet tilbudt 3000 kr i bytte for en brugt Blaser R93 Attaché til den nette sum af 35.000,- som han nu har købt.

Når man ser sig omkring på skydebanerne og i jagtforretningerne, kan over halvdelen af jægerne og butiksekspedienterne næsten kun sige BLASER og SAUER. Reklamens magt er stor, og i en årrække har en række populære jagtfilm også gjort sit til at præge efterspørgslen kraftigt på disse mærker – det er der ingen tvivl om!
Der er bestemt heller ikke noget i vejen med disse våben som er fantastisk godt byggede og ingeniørmæssigt langt fremme.
Det der nogle gange blot kan undre mig er, at efterspørgslen er blevet så ensporet efter disse mærker, at man dårligt nok kan få en forhandler til at tage sin brugte Tikka i bytte – for han kan simpelt hen ikke komme af med den igen!
Bare fordi BLASER og SAUER nu engang findes, betyder det jo ikke, at de 1000 andre jagtrifler pludseligt ikke duer mere…
Det betyder samtidig, at du rent faktisk kan få dig en rigtig god brugt riffel for næsten ingen penge – bare den ikke hedder B…. eller S….

Samme Scenarie har udspillet sig inden for sigtekikkerter hvor der helst både skal være belyst sigte og objektivdiam. på 56 mm
En gennemsnits Sauer med en stor Zeiss kikkert koster således nemt i omegnen af 50.000!
Jeg har ikke det fjerneste imod ovennævnte våben eller de personer der køber disse, men har du et begrænset budget til våben og optik og hellere vil på jagt for pengene, bør du måske følge disse enkle råd.

Kan du, uden at blive moppet i jagtkonsortiet, og se bort fra mærke-ræset, nøjes med en f.eks. en brugt Tikka og en brugt Swarovski med 10 år på bagen og uden lys i absehen (sigtet) – kan du være heldig at lande på 10-12.000 kr. og er efter min mening lige så godt skydende.
En dejligt bi-effekt er, at du nu har 25-35.000 til at gå på jagt og på skydebanen for i stedet.

Hvad og hvordan skal man prioritere?

hvis man skal koge det helt ind til benet, er der 3 ting der er afgørende hvis man ser bort fra ammunition (der naturligvis skal leve op til en vis standard)

1. god optik
2. godt aftræk.
3. god præcision i piben

OPTIK & MONTAGE
Brug først pengene i budgettet på god optik i en god stålmontage.
Nyt eller brugt spiller ikke den store rolle, men der er stor forskel på prisen.
En ny Swarovski Z6i 7Zeiss V8 koster nemt over 20.000 kr. mens du kan være heldig at finde en brugt Swarovski 3-12×50 med 5-10 år på bagen til 6-8000 kr.
Det kan godt betale sig, at vælge de tyske/Østrigske mærker som f.eks. Zeiss, Swarovski og Schmidt&Bender, Kaps, Doctor, Kahles mfl.
Også Meopta fra Tjekkiet har siden 1930’erne lavet god optik. Af amerikanske mærker går man ikke forkert i byen med f.eks. Leupold og de lidt billigere Bushnell og Bausch&Lomb kan også bruges. Jeg har faktisk pt. 2 stk Leupold VX-R 3-9×50 m. firedot – belyst – som jeg er super tilfreds med og som sagtens kan bruges når det næsten er helt mørkt – fra ny kan den handles de fleste steder til 6-7000 kr.
Hvad angår montager, er jeg blevet super glad for Leupold’s QRW montager. De er rimelige i pris og laver ikke “bidmærker” i mine kikkerter som fx. EAW er slemme til…

drost

1993 – Buk nedlagt med Fuldskæftet Tikka M55, kal. 243win med S&B kikkert. M55/65 er fra før verden gik af lave og Tikka blev opkøbt
af Sako og gjort til et discountmærke. Piberne er meget præcise og skæftet har roll-over kindpude og god balance. En riffel man ser til 4000-6000 kr.

RIFLEN
Det vigtigste er, at aftrækket er uden slæb. (aftrækkeren vandrer i små ryk når aftrækkeren påvirkes). Aftrækket skal stå sprødt og ikke for hårdt. Et dårligt aftræk er skyld i de fleste fejl som kan tilføres riflen.
Aftræksvægten bør stå mellem 800-1500 gram og gerne være så sprødt at “det er som at knække et stykke glas”
Personligt kan jeg godt lide at meget let aftræk omkring 500-600 gram.
Når dette er chekket kan man afprøve låsegangen og balancen i våbnet. Bundstykket bør gå nemt og gnidningsfrit og uden alt for meget “daller” når bundstykket er trukket tilbage. Balancen i våbnet er en smagssag, men personligt bryder jeg mig ikke om alt for tunge og næsetunge våben da de er en pestilens at stå på post med på en drivjagt eller slæbe rundt i terrænet.
Man bør til sidst kræve at få prøveskudt våbnet med ammunition af god kvalitet. Kan dette ikke lade sig gøre, kan man lave en aftale om at kunne levere våbnet tilbage såfremt prøveskydning viser at våbnets præcision ikke er i orden. Nogle enkelte brugte våben har skudt rigtigt mange skud hvor piben bør udskiftes og det koster nemt mellem 4-6000 kr.
Valg af kaliber er en klassisk diskussion og jeg har selv afprøvet alt fra 22LR til 458 Win.Mag og vil ikke komme ind på diskussionen her. Fælles for alle kalibre er, at de alle er dødbringende hvis skuddet sidder perfekt placeret! – samme gælder lidt diskussionen om hvilket projektil der skal vælges.

hjortedoub

1996 – Hjortedoublé med Tikka 695 i kal. 7mm Rem Mag. og med Swarovski kikkert. Østjysk våbenhandel har lavet 1000-vis
af rifler på denne lås. Aftrækket er eminent godt og med fin låsegang. En af de sidste “ikke-discount” modeller fra Tikka efter Sako-opkøbet.

Jeg tillægger det derfor ikke den store betydning om patronen hedder 270 winchester eller 308 Winchester.
Begge kan klare det meste europæiske vildt. Det der er afgørende for et velplaceret og dræbende skud er af psykologisk og træningsmæssig karakter:
At du tror på det grej du har i hånden og at du har øvet dig rigtigt meget på skydebanen og gerne på forskellige afstande og under forskellige forhold.

Hvis jeg alligevel skal anbefale en enkelt patron er det 308Win der kan nedlægge det meste mellemstore vildt og samtidig tilpas mild i rekylen til at man kan lære at skyde ordentligt fra begyndelsen. I mange år nægtede jeg at eje noget i dette kaliber – “automatdværgen” som den blev kaldt – langsom og krum kuglebane med tunge kugler (11,7 g)
Jeg har dog måttet sande, at jeg skyder betydeligt bedre med denne patron end med en 30-06’er der har lidt mere rekyl. At jeg så skal ned i 10,7 gram for at få en rimelig kuglebane, giver så at sige ingen praktisk forskel på virkningen i dyret – det afgørende er, at skuddene sidder bedre placeret med 308’eren 🙂

Jeg er nemlig efter godt 27 år med riflen, nået til den konklusion, at det altafgørende er hvor kuglen sidder og ikke hvad den hedder.
Derfor kan man jo godt komme med anbefalinger til kaliber og kuglevalg når man når lidt længere ned i detaljerne. I ophedede kaliber og kugle-diskussioner ser man ofte nogle påstå at en kugle eller et et kaliber er velegnet eller helt uegnet efter man blot har skudt 1-3 dyr med kuglen eller kalibret – det er jo helt ude i hampen. Man bør mindst nedlægge ca. 20 dyr med samme kugle eller kaliber før man får noget brugbart ud af det.
Til råvildt bruger jeg derfor den billigste norma rådyr i 9,7 gram og den slår fint et så lille dyr ihjel uden store kødødelæggelser.

Hvis du fortrinsvist jager råvildt er 6,5×55 en god patron med mild rekyle og som er lovlig hvis du en sjælden gang skal efter hjort.
Har du ofte mulighed for jagt på større hjortearter og vildsvin er en 30-06’er nok et bedre valg.

Jeg har f.eks. selv min 308’er med til Sverige i efteråret med en 10,7 grams kugle – så kan jeg nedlægge elg, svin og buk.

1hjort-mvk-2-1200

(kronhjort nedlagt i Polen, sept 2014 – Varberger 7mm Rem Mag, med Leupold 3-9×50 med lys – Et vanvittigt velskydende sæt til ca. 12.000 kr.)

MÆRKER
Uden at skulle fremhæve nogen, vil jeg alligevel anbefale disse mærker og modeller som gode gedigne våben som jeg selv har testet og som kan erhverves for meget fordelagtige priser:

Tikka model 55/65/558/658/595/695
Sako – alle modeller
Varberger – alle modeller
Krico – alle modeller
Voere – alle modeller
Steyr – alle modeller
Kongsberg/lakelander – alle modeller
Heym – alle modeller
CarlGustaf 1900/2000/3000/4000 (ikke M96!)
Husqvarna 1900
Schultz&Larsen
(mfl.)

Alle disse er rifler i høj kvalitet med godt aftræk og udmærket låsegang og god præcision.
Personligt går jeg lidt uden om britiske mærker da aftrækket som regel ikke er af så høj standard og låsegang i visse tilfælde er horribel.

kgsbrg

Lakelander 389 i kal 308 win  – En fantastisk riffel man kan være heldig at finde til 5-8000 kr.

Hvis vi skal lave et eksempel på en god riffel med god brugt optik inkl. ammunition kan et eksempel være følgende som fundet på nettet i dag:

Brugt riffel, Krico 308 win – kr. 3995,-
Brugt kikkert, Schmidt&Bender 1.5-6×42 – kr. 2499,-
Ny montage: kr. 1500,-
Montering kr. 500,-
100 target patroner – 600,-
20 stk jagtpatroner 500,-

TOTAL kr. 9.595,-
(kilde: www.huntinglife.net)

God grej-jagt 🙂
Knæk og bræk!

patr

3 comments

  • Rasmus

    Hej
    Ville en Swarovski Habicht Nova 3-12×56 fra år 2000 være en god handel til 5000,-
    15-16 år på bagen er jo en del… Men jeg ved ikke om det betyder noget på de rigtig gode mærker…
    Mvh Rasmus

    • Gohunting

      Hej Rasmus,
      Pakninger har det med at blive utætte med årene og da kikkerter er fyldt med nitrogen, ser man ofte at de har en vis levetid.
      På den anden side har jeg selv en Habicht fra 1992 der ikke fejler noget som helst.
      Men prisen må ikke være for høj.

  • Flemming Davidsen

    Hej “Go Hunting”,
    er ovennævnte, viste “Lakelander”, 308win til salg?

    For tilfældet kan du godt sætte den til side til mig. Sender gerne et depositum til de formelle tilladelser er på plads.

    Med venlig hilsen
    Flemming Davidsen
    Sandbanken 29
    DK-4320 Lejre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *