Sne Camo!
Men at camouflere sig i et snedækket landskab er noget helt særligt hvor man vil opleve ekstra stort udbytte af, at være klædt i hvidt – hvorfor nu det? – det får du svaret på i denne artikel 🙂
De seneste år er det blevet mere almindeligt at investere i camouflage tøj der med talrige mønstre som giver jægeren mulighed for at komme tættere på vildtet. Camouflage er dog langt fra nok i sig selv til en succesfuld jagt, men det vil jeg ikke komme så meget ind på i denne artikel.
De fleste jægere har nok ligesom mig, mindst ét sæt af camo hængende i skabet. Beklædningen er som regel fremstillet af fabriksdesignede stoffer i en bred vifte af grønne, brune, sorte og grå farver, hvilket er godt, da terrænet det meste af året, er sammensat af disse farver. Der er dog et terræn hvor de almindelige “grønne” camo-mønstre er helt uegnet – nemlig et snedækket vinterlandskab.
Uanset om dit camo mønster hedder Realtree APG, Gore Optifade, Mossy Oak Infinity eller et helt fjerde, er de alle ofte helt uegnede til vinterjagt i snedækket terræn.
Kort sagt, det mest almindelige camouflagetøj afslører dig snarere mere end det skjuler dig når det kommer til sne!
Jeg oplevede et ret sigende tilfælde tidligt på vinteren, da en jagtkammerat, stærkt camoufleret, pürschede rundt i samme snedækkede terræn som jeg. Man kunne se at han var erfaren og absolut vidste hvad han foretog sig. Han flyttede sig langsomt med afmålte bevægelser, holdt sin profil lav, var lydløs og holdt sig til at bevæge sig mest i skygger og brugte terrænet og vegetationen som dækning. Han burde have været lige så usynlig som et spøgelse i hans Realtree APG camosæt og facemaske. Men han var som skåret ud i neon, og jeg havde allerede set ham på 200m afstand.
Hvorfor? – 20 cm sne havde dækket landskabet, vinden havde revet de sidste blade af træerne og havde skabt en hvid baggrund overalt. Den camouflage og teknik, der fungerede så godt før sneen faldt var helt og aldeles uanvendelig nu i det hvide landskab. Jeg selv var også forkert klædt på til de sneklædte omgivelser og var fast besluttet på at forske lidt i emnet snecamo og finde ud af, hvad der virker og ikke virker i hvide vinterlandskaber og investerede i et Härkila Kiruna sæt i Realtree AP Snow camo mønster.
“Det optiske bedrag”
I menneskers og dyrs syn, arbejde øjet og hjernen sammen for at fortolke den visuelle miljø. Øjet registrerer hvad der sker og hjernen sorterer og fortolker al information. En af de vigtigste opgaver er, at identificere og adskille individuelle objekter i en given synsoplevelse. Denne adskillelse udføres på mange måder under anvendelse af mange forskellige dele af hjernen.
Faktorer som kontur, form, tekstur, reflekser, relativ størrelse, bevægelse, kontraster og farver er de grundlæggende faktorer i denne procedure. Med andre ord – jo mere du skiller dig ud fra omgivelserne og baggrunden – jo nemmere er du at få øje på!
Først de sidste 3-4 år er vintercamo begyndt at indfinde sig i forretningerne, især i takt med at buejagt er ved for alvor at indfinde sig som jagtform i Danmark. Det, at skulle helt ind på ca. 20 meters afstand kræver nemlig at camouflagen forfines til det perfekte for at buejagt kan lykkes.
Men de færreste er alligevel ikke klar over hvor store fordele et snedækket landskab kan give jægeren når det kommer til camouflage.
De fleste ved godt hvor nemt det er at fare vild i sne. Sne har nemlig mange kvaliteter, der gør det nemt at gøre sig usynlig. Sne har en har en forholdsvis ensartet konsistens, farve og lysstyrke. Sne ændrer terræn og vegetation og reducerer skarpt afgrænsede objekter til en mere ensartet serie af afrundede pukler.
Når vi ser på et snedækket terræn er det dog langt fra rent hvidt, men snarere delvist hvidt, opdelt med mørkte pletter og linier.
Dette rejser et spørgsmål i sig selv. Hvad tager man på af camo et område med delvist snedække? delvist hvidt?
En kammerat og jeg lavede en række test med alm. camo, delvist hvid camo og helt hvid camo på forskellige baggrunde.
Sneen var længe forsvundet fra grenene og underskov, hvilket skaber ideelle betingelser for at teste “delvis hvid” teorien. Da fyrreskov og løvskov har lysere nuancer af grønt og brunt, end en gennemsnitlig granskov, tænkte jeg en af waterfowl-camo (lys med beige farver) ville blende godt ind med træstammer og underskov. Dette viste sig ikke at være tilfældet, skyggerne i camo farverne var lysere end vegetationen og mørkere end sneen, den værst mulige kombination!
Selv med min kammerat siddende på hug viste mønstret at være det mindst effektive.
Vi afprøvede så en alm. camo overdel i grønne og brune farver og helt hvide bukser. Dette var et vellykket farvematch med grene, der dog befandt sig flere meter over testpersonens hoved. Hvis så lidt som bare 10 procent af hans overkrop var synlig, blev hans silhouet meget tydeligt aftegnet i sneen og jeg havde ingen problemer med at spotte ham, men jeg bemærkede dog, at den nederste del af hans krop (klædt i sne camo) var usynlig.
“Delvist hvid” ventede vi med til sidste del af vores eksperiment. Medhjælperen iførte sig nu sættet fra Härkila i Realtree AP snow som er et af de mange delvist hvid-mønstre på markedet. Herefter smeltede han fuldstændigt ind i landskabet og baggrunden.
Selv på afstande som kun 5 meter, synes store dele af ham at forsvinde helt!. I en afstand af 50 meter blev han stående stille i et helt åbent område og jeg mistede gang på gang hans position når jeg kiggede væk og tilbage igen. Når han satte sig ned blev han blot til endnu en snebunke.
Hvorfor er det så effektivt?
Der er flere principper i gang på samme tid, der forklarer, hvorfor sne-camo er så effektiv. Et af principperne er, at et legeme der reflekterer samme mængde lys som baggrunden simpelt hen forsvinder for beskuerens øje.
Et andet princip er, at når et felt af sne belyses fra oven, bliver lyset reflekteret tilbage af hvert snekrystal i mange retninger og fjerner skyggeeffekten som netop definerer og afgrænser beskuerens fornemmelse for størrelse og dybde.
Det tredje princip er, at når en beskuer ser to uafhængige objekter, der deler karakteristika (såsom konsistens, farve og lysstyrke), meget nær hinanden, tolker hjernen det som ét større objekt i stedet for to objekter
Netop 3. princip er det der får en jæger i sne-camo til at smelte fuldstændigt væk i omgivelserne.
I praksis betyder dette også, at et snedækket terræn, både i høj sol eller på mørkere overskyede dage, giver jægeren fremragende muligheder for at smelte fuldstændigt ind i omgivelserne.
Det eneste der kan afsløre dig, er din silhouet mod en anderedes mørk baggrund, f.eks. når solen står lavt i horisonten. Hvis du skal flytte dig, så gør det når solen står lavt i horisonten og hold solen lige i ryggen – så mister byttet din silhouet i solens genskin.
En anden tese som påpeges af jægere der har erfaring med sne-camo er, at dyrene ikke er vant til at se jægerne/mennesker i disse lyse nuancer. Sne nedbryder desuden konturerne og gør det svært for dyret at vurdere at der er tale om et mennekse. Dertil kommer også, at der igennemsnit kun er blivende snedække i ca. 25-40 dage om året hvilket også gør det svært for vildtet at “huske” og genkende de nye konturer af mennesker i sne-camo tøj…
Fieldtest
Det lyder jo altsammen perfekt, men helt perfekt er det så alligevel ikke hvis du bevæger dig rundt i kuperet terræn eller hvis du på en jagtdag, både befinder dig i mørk skov og på åben mark.
Jeg testede Härkila Kiruna sættet på kronvildtjagt, nogle kolde Januar dage i Jylland i 2013. Vi var 4 mand der skulle sidde efter kronvildt på et 250 tdr land stort revir.
Fra vore tests var det tydeligt, at ethvert stykke tøj, bælte, rem eller riffel der brød det “Delvist Hvide” look – omgående ville ødelægge “bedraget” hvor man smelter helt ind i terrænet.
Det er altså ikke nok, at tage jakke og bukser på, men også sørge for, at hue, handsker, våben, rygsæk mv. også er hvidt eller delvist hvidt.
Jeg investerede derfor også i Härkila Grizzly Vinterhue (Mossy Oak Snow Camo) og et par Härkila Kiruna Vanter med udtagelig inderhandske.
På én af posterne sad jeg i Hochstand og der var sættet jo naturligvis ikke særligt velegnet i de mørke trækroner – jeg lyste op som et fyr i mit hvide sæt og min nabopost, i en anden hochstand, var ved at vælte ned af tårnet af grin da han fik øje på mig i sin kikkert.
Men det var jo ikke camosættets skyld. Det begyndte at gå op for mig, at man skal anvende vintercamo med omtanke, og at et vinterlandskab både kan være uhyre nemt at forsvinde i, men også særdeles forræderisk hvis man ikke benytter sin vinter-camouflage korrekt.
På en anden post sad jeg midt på et foderbælte, omkranset af en ellers mørk granskov. Først sad jeg på en stol stillet frem til formålet, men havde lært fra Hochstands situationen, at baggrunden skulle tages i betragtning og flyttede stolen hen foran nogle snedækkede grangrene.
Eksempel på at sne-camo skal bruges “intelligent” og ikke altid virker efter hensigten
Hermed fik jeg en hvid/fragmenteret baggrund som er optimalt. Der gik heller ikke længe før en rå passerede mig på blot 5 meters afstand uden nogensinde at have set mig.
Sidste morgen blev jeg sat af på åben mark ved en hegnspæl af tykt egetræ. Der var ingen stol, men jeg havde medbragt min grønne rygsækstol da jeg ikke har kunnet opdrive en rygsækstol i vintercamo, hvilket jeg ønsker mig brændende til næste sæson.
Jeg sad lidt nede i et hul med udsigt op ad en svag skråning. Min nabopost, der sad i hochstand 270 meter væk, så mig i sin kikkert, gå ned på min post langs et mørkere levende hegn. Han fortalte bagefter, at han også tydeligt så en mørkegrøn rygsæk danse afsted i vinterlandskabet, men ellers havde svært ved at se mig.
Efter at jeg havde sat mig ned, var jeg som sunket i jorden, fortalte han.
Da vi havde siddet ca. 45 min. kom en lille rudel på 12 stk. kronvildt ud af skoven i retning af min nabopost, der var iklædt et sæt i Realtree APG grøn/brun camo i en hochstand. Han gjorde en lille bevægelse og det så dyrene og drejede ned mod mig. Dyrene klumpede sammen, men det lykkedes mig at få en kalv fri til skud og sendte den til jorden med min Kongsberg 338 WinMag på 75 meters afstand. Rudlen fortsatte ned mod mig, på trods af, at jeg stod oprejst og fuldstændigt frit på åben mark. Dyrene stoppede op kun 25 meter fra mig og spejdede alle rundt efter farer. Jeg forsøgte at finde endnu endnu et dyr, men rudlen havde klumpet sig for tæt sammen. I næsten et minut stod rudlen kun 25 meter borte og spejdede rundt, og jeg kunne næsten ikke begribe hvorfor de ikke kunne få øje på mig derude midt på marken – frit stående!
Jeg har arbejdet meget ved kronvildt i Klosterheden for år tilbage og ved hvor godt et syn de har i forhold til f.eks. råvildtet.
Førerhinden besluttede så, at vende tilbage til skoven og de resterende 11 dyr forsvandt ind bag granerne 75 meter borte.
Det var en helt utrolig oplevelse at prøve hvor effektiv denne sne-camoflage var i denne situation.
Naboposten fortalte bagefter hvordan han kunne se mig tydeligt stående med det mørke levende hegn som baggrund – kronvildtet havde derimod betragtet mig med en hvid mark med mørke græstotter som baggrund som jo var helt ideelt.
Også de grønne rygsæk havde været utrolig nem at når jeg ikke lige sad på den naturligvis.
Brug det rigtigt
Min tese i brugen af “delvis hvid” sne-camo er, at man skal tænke meget på den baggrund som vildtet betragter dig mod.
Hvis du f.eks. skal pürsche langs en mørk skovkant, kan du med fordel tage en alm camo frakke på og have sne-camo bukser på, men sørge for at have sne-camo jakken i rygsækken.
En anden vigtig ting ved brug af sne-camo er også at søge lavt i terrænet. Når du placerer dig i lavere terræn end vildtet, mindskes chancen for, at den hvide camo afsløres mod en mørk baggrund – f.eks. end mørk linie af grantræer. Man skal naturligvis altid kalkulere med at have forsvarligt kuglefang i lavere terræn.
På billederne nedenfor ses jeg i sættet, knælende, men med forskellig baggrund – bemærk hvor afgørende det er at holde silhouetten fri af den mørke granskov i baggrunden.
Svær at finde!!
Nem at finde – silhouet opstår med mørk baggrund – der skal ikke meget til!
Ved brug til jagt på fugle er sne-camo helt oplagt i snedække vinterlandskabet da fugle jo næsten altid befinder sig højt oppe og betragter dig mod en hvid snedækket baggrund
Brugt rigtigt, er sne-camo en helt fantastisk metode til at sløre sin tilstedeværelse for vildtet og giver helt unikke oplevelser – prøv det!
***
Härkila Kiruna – Snow Camo
Der findes mange muligheder for sne-camo på markedet, men efter at have studeret dem alle i forskellige butikker, valgte jeg at købe sættet fra Härkila i Odense Jagt og fritid, da det er det mest gennemtænkte vinter-camo-sæt i min optik pt.
Sættet er let foret og lavet i oversize så det kan tages uden på dit alm jagttøj.
Sættet er vægtmæssigt meget let – selv med let for.
Stoffet er blødt og lydløst med ulden overflade og larmer stort set ikke.
En effektiv velcrolås ved ærmerne sørger for at jakken er tæt ved handskerne.
På venstre overarm er en lomme med et orange bånd i som man kan hive ud og binde rundt om armen.
Båndet er syet fast i den ene ende inde i lommen så man mister det ikke.
Lynlåse er forsynet med en ekstra lang snor så de er nemme at få fat på med handsker på.
Hætten er forsynet med elatikker og kan spændes ind så den passer perfekt. Der er desuden en lille skygge på.
Der er en stor inderlomme med lynlås og lomme til mobiltlf.
Jakkens højre lomme er forsynet med en stof-elastik til patroner og holder dem fast så de ikke larmer i lommerne.
På taljen endnu en elatik der kan snøres ind i livet.
Nederst på jakken er endnu en elastik der kan snøres ind for at modvirke kuldebroer.
Stoffet virker sne og vandafvisende, men er ikke vandtæt – så man skal ikke sidde i sneen i sættet.
Bukserne kan lynes helt af i siderne og man er fri for at tage støvlerne af.
Der er ingen baglommer der generer når man sidder ned.
Der er forsærkninger nederst på bukserne som øger slidstyrken – disse er dog mørkebrune og jeg ønsker mig at de erstattes af hvidt stof fremover.
Kiruna Luffe/Handsker
Luffen kan forrste del foldes tilbage så du har alle fingre fri – luffen er letforet
Inderhandsken som er grøn, er tykt foret og forberedt til at skydefinger kan åbnes
Med begge dele på fryser man aldrig fingrene og man kan nemt flå dem af hvis en hurtig situation byder sig.
Härkila Grizzly Hat
En rigtig varm sag med øreflapper der enten kan spændes fast over hovedet eller under hagen eller blot hænge løst.
Super varm og dejlig. Fås sjovt nok ikke i Realtree mønstret, men Mossy Oak Snow Camo der har lidt mørkere felter i det hvide mønster.
Härkila Inuit GTX – Støvler
Testet ned til -90grader! – Dem havde jeg ikke råd til – men der skal spares sammen til et par til næste vinter!
Nogle vælger at købe en billig malerdragt og pletmale den lidt – det virker også tildels, men rives hurtigt i stykker og larmer.
Der findes flere tynde overtrækssæt som jeg også finder for sarte og larmende.
Man må aldrig gå ned på udstyr – derfor valgte jeg at tage skridtet og spendere lidt ekstra på et sæt fra Härkila som indtil videre aldrig har skuffet på på funktionalitet og kvalitet!
Thumbs up herfra til Härkila Kiruna!
Hej, rigtigt godt og medrivende beskrevet. Selv om jeg faktisk ikke har jagttegn (endnu), får jeg sontant lyst til at tage til Midtsverige og sætte mig ud i naturen i noget snecamo, om ikke andet med et kamera, og se, hvad der måtte ske. 🙂
Tænkte dog lige på, om ikke en snecamo poncho kunne være gavnlig i forskellige situationer, hvor man er statisk, på stol, som nævnt f.eks., i stedet for at købe alt muligt i snecamo som rygsæk, jagtstol mm. så kan man lige tage den frem fra øverst i rygsækken og kaste den over sig??? Nå, bare en tanke. Måske fungerer det ikke så godt i virkeligheden, med alt det roderi med at famle den på, vende den rigtigt og alt det der, mens dyrene står og kigger??
Bare lige et par links, som en hurtig søgning på snecamo poncho gav.
Billig fra den tyske hær: http://www.amazon.com/German-Military-Issued-Poncho-Snow/dp/B003W9FSEO
Lidt dyrere fra jagtshop: http://www.vaabenshoppen.dk/pi/X3M1_Camoflage_poncho_snow_7238_302.aspx
Lige et link til en (forholdsvis) billig snecamo rygsæk også, hvis man ikke er udelukkende fokuseret på jagtcamouflager og grej. http://www.army-star.eu/da/fox-outdoor-kamprygs-k-dansk-snecamo
Nå, bare et par strøtanker på baggrund af en rigtig god artikel. Rigtig god dag under alle omstændigheder.
Simpelthen fede reviews du laver – helt generelt!
Havde selv Kiruna med på vildsvinejagt med bue i Letland for nylig – oplevede en 20-ender+ kronhjort stå på seks meters afstand og ikke ane sine levende råd fordi den ikke kunne se mig…
Virkelig helt surreallistisk, når man ved hvilke sanser de dyr har! Han endte med stille og roligt at trække en rudel på fem dyr lige forbi mig – helt fantastisk skue… Havde buen trukket, men det var 10-ender max på kronvildt, og havde ikke lige de 25.000,- det ville have kostet at slippe pilen… Har også Inuitstøvler på ønskelisten, frøs godt nok mine små tæer…
Havde så til gengæld en nyindkøbt Huntmore stol med – en af de bedste investeringer til blind/anstandsjagt jeg nogensinde har gjort! Som at sidde hjemme i lænestolen!
Hej Rune,
Tak for rosen. Det var en skam det ikke “blot” var en 10-ender 🙂
Super god anmeldelse, bestemt noget der kan bruges 🙂 Du kom godt omkring, ting man ikke lige helt tænkte på, det havde du tænkt 😉
Takker 🙂
Rigtig god anmeldelse – det er fedt at du har tænkt over de forskellige situationer, der kan opstå om vinteren. Mere af samme skuffe, tak!
Hej Henrik, tak for det – der kommer mange flere test henover tid – det glæder mig I synes om bloggen 🙂