Vridfølsomme buer

Under mine tests sidste år, hvor jeg testede mere end 20 compoundbuer, oplevede jeg, at nogle buer var meget nemme at vride og andre næste umulige.
De meget vridfølsomme typer var svære at tune ind og der skulle trænes meget med dem for at få en ensartet skydning. Visse buer skulle gribes på en bestemt måde for at de kunne skyde stabilt.
Da denne størrelse “hvor nem er buen at vride” har stor betydning for buejægere, der ikke har tid til at perfektionere grebet ved daglig skydning, vil jeg mene at man med fordel bør vælge en bue der ikke er ret vridfølsom.
Men kan man måle og ikke blot føle sig frem til hvor vridfølsom buen er?
Jeg lavet en teori eller rettere et postulat til en formel hvor man kan måle “vridfølsomhedsprocenten” – buens mekaniske tendens til at skabe vrid.

HVORFOR SKRIVER JEG SÅ OM DETTE – ER DET IKKE BARE NØRDERI?
Fordi man ofte ser begyndere stå og slås med en bue de aldrig kommer til at kunne styre – et speedmonster af en bue der er en skydemæssig katastrofe der der tvister og vrider sig og som man ikke KAN lære at skyde med som begynder – men det står der jo ikke noget om i hverken manual, reklamer og promotion videoer 🙂

Jeg har læst en del om emnet og talt med dygtige skytter omkring problemet og lavet en simpel formel hvormed man kan beregne buen teoretiske vridfølsomhedsprocent.
Det skal understreges at den er ganke uvidenskabelig denne formel og det er helt op til folk selv at vurdere og bruge den.

Skyttens greb om buen er afgørende for hvordan buen opfører sig i det tidsrum hvor pilen slippes og begynder sin fremfærd indtil nocken har sluppet strengen.
Lægges der et skævt tryk i grebet vil buen bevæge sig lateralt (væk fra den lige linie) og dermed og stor grad påvirke stregens bane fremad. Strengen vil slingere fra side til side mens den farer fremad og samtidig forplante denne slingrende bevægelse til pilen. Pilen vil “fishtaile”

På billedet nedenfor ses begreberne på en PSE Omen:

vridpot

De punkter der indgår er kontatpunkterne der styrer størrelsen af vriddet:

FPGP:
Afstand fra grebspunktet i bunden af grebet (buens omdrejningspunkt og Frontpunktet som er punktet hvor buebenene fæster i håndsektionen
fpgp
GPCP
Afstand fra grebspunktet i bunden af grebet (buens omdrejningspunkt og Campunktet som er trækpunktet hvor strengen trækker i camhjulene:

gpcp

Teori: Jo længere afstanden FPGP er i forhold til GPCP er, jo mere vridfølsom er buen.
Vridfølsomhedsprocenten er således FPGP i forhold til GPCP i procent.
Formlen skrives derfor FPGP divideret med GPCP x 100

FPGP/GPCPx100 = vridpotentiale%

Eksempel med en PSE Omen Max:
(værdier målt på foto)
FPGP = 6,7
GPCP = 16,1
6,7/16,1×100 = 41,6%

Med andre ord er afstanden mellem forreste fæstningspunkt (FP) og grebspunktet 41,6% af afstanden mellem grebspunktet(GP) og Campunktet(CP).

Jeg vil også postulere, at såfremt vridprocenten kommer over 100% vil buen vende sig om! (men den er sikkert “rasende” hurtig… hehe)

Vridpotentiale% bør optimalt set være 0% eller negativ.
Optimalt set skal trækpunkterne FP og CP ligge “bagved” GP.
Når de ligger bagved kaldes de “Deflex” og ligger FP foran hedder det “reflex” (du kan læse mere i artiklen test af om mathews creed ) .

En dygtig skytte kan sikkert sagtens styre en bue med stort vridpotentiale ved at træne sit greb til at være uhyre ensartet.

Det skal også nævnes, at jo mere let-off man har på buen, jo værre bliver vriddet når den er trukket.
Buer med højt vridpotentiale bør derfor ned i letoff…
Desuden bør vridpotentialet også øges med større træklængde.

Til sammenligning har jeg målt et par andre buer til:
Mathews Creed: 37,9%
Hoyt Carbon Element G3: 21,5%
Bowtech Invasion: -1%

VIL DU SELV TESTE SKAL BUEN VÆRE TRUKKET.

Det skal også understreges, at dette kun er en regel der gælder for buens fysiske egenskaber og ikke inddrager skyttens evner og skydeform og at denne artikel er mine egne betragtninger som ikke er videnskabeligt beviste og at det er op til læseren selv, at forholde sig kritisk til disse postulater 🙂
Jeg kan dog afsløre, at målingerne passer ret godt med mine praktiske erfaringer med hvor vridfølsomme buerne er i virkeligheden…
Speedbuer har tendens til at have ret stor vridfølsomhedsprocent.
Så kan man jo spørge sig selv: – betyder det mest om buen skal være rasende hurtig? – eller om den skal være lidt langsommere men ligge klippefast i hånden og være præcis?
Personligt kan jeg styre buer op til ca. 35% VFP, men får problemer med buer der er over 40%
Med levende buer oplever jeg ofte, at jeg sagtens kan sætte 4-5 skud fint samlet, men så kommer der en “misser” som jeg ikke kan forklare, men som skyldes, at jeg har grebet buen en anelse anderledes.

Det skal bemærkes, at dette postulat er vejledende og ikke bør bruges som “bevis” – du må ikke dømme en bue ude blot ved at måle vridpotentiale% – man skal afprøve buen i virkeligheden. En iagttagelse på en bue der afviger fra dette postulat er f.eks. G5 Prime Defy buen. Måler man vridpotentiale% er den omkring 50%.
Men denne bue har dobbelte camhjul, i alt 4 stk, hvormed trækpunkterne CP er 4 stk i stedet for 2, hvilket sikkert medfører, at vriddet stabiliseres i en dimension mere og gøre buen meget mere stabil og faktisk sætter mit “bevis” ud af spil – og viser samtidig hvor genial denne konstruktion med 4 camhjul er!
Skal man prøve at forklare det simpelt, kan det jo nærmest sammenlignes med at stå på 2 ben i stedet for 1. Eller forestille hvor svært det er, at vride håndtaget fra side til side på en  trukket Y-formet slangebøsse, i forhold til hvis slangebøssen mangler kløften og kun er en pind med en elastik i enden – 1 ben.
Og nej, jeg er ikke betalt af PRIME for at skrive dette – jeg er blot helt vildt fascineret af deres geniale ingeniørkunst, der kommer mig til gode som buejæger!

g5paral
Er du ny buejæger, kan du med fordel vælge en bue der ikke er så levende, så du kan få din grundlæggende skydestil på plads uden store frustrationer.
Jeg plejer gerne, at sætte en lang stabilisator på buen når jeg skal vurdere vridfølsomheden. En lang frontstabilisator forstærker nemlig effekten af vridfølsomheden og du vil opleve et markant udslag til siden, når buen trækkes, lige når buen passerer let-off punktet.
Selvom jeg vil mene selv, at være er en habil skytte, går jeg altid uden om din levende buer til jagt. Et er at have lidt sjov på 3D banen med en speedbue der er super levende, en anden ting er at gå på jagt med den hvor man skal dræbe levende væsner så effektivt som muligt.

 

hce-vfp

 

creed-vfp

 

 

7 comments

  • Lone

    Jeg læste at buer, hvor benene sad mere deflex end reflex også var lettere at trække (for de samme pund). Er det noget du har oplevet? Og i så fald, hvordan kan det være, tror du?

    • Gohunting

      Hej Lone,
      Det ved jeg faktisk ikke, men havde 76 pund på en deflex bue i 1990 – det synes jeg ikke var noget problem dengang – måske er det alderen til forskel 🙂

      venligst,
      Morten

  • christian rysgaard

    god artikel.
    ganske smart at få et tal for vridfølsomheden.
    g5 prime defy lyder ret interessant

    • Gohunting

      Hej Christian,
      Du får ikke bedre jagtbue i min optik lige pt…
      Buen udmærker sig ved, at det skyder fuldstændig ens om du står en sommerdag på en græsplæne i T-shirt, eller en Januar morgen i stigen med 5 lag tøj og handsker på…
      Det er der ikke mange buer der kan 🙂

      mvh
      Morten

      • Peter

        Helt ad h til 🙂

        Nej altså. Den er ret vridfølsom ifht. min gamle Hoyt CRX 32. Faktisk så meget at jeg har smidt et focus greb på, hvilket har om ikke elimineret det, så i hvertfald fjernet det meste. Der skete mystiske ting, selvom jeg synes jeg holdt ens på buen (men det gjorde jeg jo så nok ikke).

        Jeg undres gevaldigt over, hvorfor Mathews ikke smider et trægreb der er mere focusgrebsformet på fra starten af. Jeg var noget led ved at tage mit fine trægreb af og sætte det anonyme sorte på. Jeg kan godt regne ud at det er en ekstra indtægtskilde for dem (de ved godt hvad de skal have for den smule gummi), men det kan næppe være særligt smart ifm. anmeldelser/salg, at buen er så vridfølsom og at de kan klares så nemt. Det gælder jo om at lave en perfekt bue fra starten af og så ellers lade folk forkøbe sig i gejl og lir i stedet for at stå med undren over hvorfor ”buen” opføres sig underligt.

        Og ja ja – så er det nok kun mig der ikke kan skyde med bue, for mange andre klarer sig fint med de greb på Creed XS og andre Mathews buer. Men jeg tror flere døjer med det uden at opdage det. Om ikke andet, så er jeg perfektionistisk nok til at ville fjerne alle muligheder for lorteskud. Så ved jeg nemlig hvornår jeg stinker og har ingen andre undskyldninger når det kikser (og det gør det jo bare ind i mellem).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *