Test – Bear Motive 6

Bear_Motive6_Black_2013

Bear Motive 6 er en bue, der nok skal få en del til at løfte øjenbrynene i denne sæson og er allerede blevet en salgssucces. Bear’s ingeniører fortsætter de gode takter fra udviklingen af 2012 modellen, Anarchy og har igen lavet en god bue til prisen.

Bear anses i USA for værende et mærke i mellemklassen, men de kommer tættere på de store etablerede mærker år efter år. I 2013 har Bear Archery introduceret ikke mindre end 5 nye buer. Bear gør meget ud af i deres markedsføring i at påpege, at de lytter til kundernes behov. Disse behov har dog tendens til at ændre sig overraskende meget fra år til år 🙂
Men Bear har med Motive 6, produceret den hurtigste bue de nogensinde har lavet takket være et nyt hybrid-cam system der lægger sig tæt op ad systemet fra Hoyt.
Motive laves foruden i en 7’er med tilsvarende strengehøjde på 7″ der er 10 fps langsommere og lidt nemmere at skyde med.

Motive 6 er en kort, let og hurtig bue der er lavet til et bestemt formål – jagt!

Finish
Finish er pæn og nydelig uden “grimme” steder og overgange. Buen fås i flere farver herunder Realtree APG, Shadow Series (sort), Realtree APS  (Sne-camo)  rød/sort, og grøn/sort.
colors
Finish’en virker holdbar uden tendens til at skalle af på nuværende tidspunkt.

Håndsektion (Riser)

Der er tale om et helt nyt design – lidt kantet sci-fi agtigt med et kompakt look. Buen måler 32 “aksel til Aksel og dermed meget kortere end sidste års top-bue fra Bear – Anarchy, men vejer alligevel en anelse mere.
riserdesign
Riseren er forsynet med 2 strenge dæmpere hvilket giver et harmonisk look. På for og bagside er riseren forsynet med en rustfri stabilisator bøsning. Et lækkert lille sølv BEAR logo pryder også buen.
logo

Designet af riseren er reflex – dvs at punktet i bunden af grebet ligger bagved rotationsaksen for buen hvor buebenet rammer buebens lommen. Dette giver normalt en bue der en nem at vride ved forkert greb.
reflexm6

Greb
Grebet giver dig 2 muligheder. Fra fabrikken er der monteret et gummigreb som er behageligt i koldt vejr. Grebet forhindrer dog i nogen grad, hånden i at glide naturligt “på plads” på buen. Piller man gummigrebet af, får man et noget bedre greb og hånden falder mere naturligt på plads for et ensartet greb i hvert skud. I den kolde tid er gummigrebet dog at foretrække.
Gummigrebet synes dog, for skytter der griber buen lavt, at provokere til vrid af buen mod højre.
gripp

Bue ben
Bue benene kaldes hos Bear for “Max Pre-Load Quad Limbs”, der giver masser af power uden at skabe hårde bump i optrækket. bue benene er fæstet til riseren med BEAR’s nultolerance “Limb Pockets”. Denne konstruktion skal sikre et stabilt leje for benene og lavt støjniveau og meget få vibrationer.
En vibrationsdæmpende fod monteret på indersiden af lommen omslutter hvert bueben-stykke.
Ved justering af trækvægten skal de 2 skruer på foden løsnes inden justering af vægten på den store umbraco bolt.
Under testen var det også nemt at justere buen i trækvægt.
buelommer

Dual String Suppressors
BEAR Archery er en af de få producenter med dobbelte strenge dæmpere. På Motive 6 og 7 er disse justerbare og er uden tvivl med at til dæmpe støjen fra buen mærkbart. Ligeledes fjerner de næsten al rekyl og vibrationer ved effektivt at dæmpe strengen. Justeringen kan man selv bestemme. Gummi-enderne som stopper strengen er dog lavet af ret blødt gummi som stille og roligt bliver savet igennem af strengen – Bear anser disse dampers som en forbrugsvare og skal nok skiftes ved hver 1500 skud. Ligeledes er strengedæmperen hård ved beviklinger på strengen.
Dual string suppressors er blevet et BEAR varemærke – og det virker! – det er en meget stille bue!

dualstringsupp

Sync. Hybrid Cam System
The Bear Motive 6 er udstyret med deres nye Cam system: “BEAR Synchronized Hybrid Cam System”.
De nye H13 dual cams er forsynet med et roterende modul hvor man kan foretage alle justeringer af træklængde uden brug af bue presse eller andre moduler.
moduler
Dette er nyt og gør, at ændre træklængden er ændret på under 5 minutter og dermed ekstremt nemt og bekvemt. Den er justerbar i 0,5 tommers intervaller fra 25,5″ til 30 “.
H13 cam hjulet producerer en jævn trækcyklus uden en kæmpe pukkel som de fleste speed buer har.
Der er 75% let off og kommer i 50, 60, og 70 max træk vægte.

Strenge/kabler
Er BEAR’s egne “contra-band” prestreched strings & cables. Jeg har tidligere testet Bear strenge der ligger midt i feltet mht kvalitet. Der var ikke nogle issues at spore på test buen.

4×4 roller guard
Buen er forsynet med BEAR’s velkendte “4×4 Roller Guard”. Det er en fast guard som ikke kan flexe som ellers er ønskelig men virker let og smidigt for kablernes gang.
4x4

Trækkurve (drawforce-curve)
En af de ting jeg blev overrasket over var hvor smidig optrækket er ved denne hurtige bue.
Optrækket er smidigt, især for den hastighed, den producerer. Manglen på et stort “rollover” er behageligt. Bagvæggen føles godt og ikke alt for svampet, men heller ikke stenhård. Dalen er lige komfortabel nok til ikke at føle, at buen ikke hele tiden vil afsted hvis man kryber fremad – MEN der skal ikke meget til før den vil afsted – denne bue er klar!.
4X4 Roller Guard systemet er også medvirkende til et smidigt optræk.

Hastighed
Hastigheden er imponerende og synes at leve op til IBO på 350 fps.
Motive 6 er een af de buer hvor du får mest fart med færrest anstrengelser.
Hemmeligheden ligger i hybrid systemet som også Hoyt benytter til at opnå en blød trækcyklus og høj fart. Hoyt’erne er er endnu nemmere at trække men har lidt lavere fart.

326
Testet ved 70# og 29″ træklængde producerede testbuen følgende hastigheder:
304 fps med en 420 grains (27,2g) pil
316 fps med en 377 grains (24,5g) pil
326 fps med en 351 grains  (22,75g) pil

Omregnet giver det en IBO på ca. 342 fps på testbuen – ikke dårligt.

Tuning – tuningsvenlighed
Hybrid systemer er kendt for at være ret vanskelige at trimme. Jeg havde dog ikke de store kvaler med at få test buen til at skyde perfekt og den var tunet ind på under 20 minutter.
Man må dog forvente , at systemet hører til de mindre lette at trimme og bør gøres af en fagmand.

SKYDEOPLEVELSE (Shooting experience)
Optrækket er som sagt meget behageligt, men man skal være forberedt på at strengen gerne vil hjemmefra – så der er ikke plads til meget “kryberi” Da det er en speedbue – er den heller ikke nem at “redde” hvis man er krøbet for langt.

Konstruktionen er Reflex og med kun 6″ strengehøjde, har buen har nemt ved at vride sig i hånden. Det er et must at man træner korrekt greb med buen for at undgå at vride buen. Som grebet er udformet, har man tendens til at vride buen mod højre i optrækket.

Man kan evt. afprøve dette ved at låne sig frem til en 30″ stabilisator og se hvor meget buen vrider sig i optrækket.
Med Motive 6 virker det til, at et højt greb som vist nedenfor, minimerer det potentielle vrid i buen. Med moderne reflexede speed buer med helt ned til 5 til 6″ strenge højde bliver grebet altafgørende for gode ensartede skud. Jeg vil dog ikke komme nærmere ind på greb i denne artikel.
gribs
Buen er hurtig – super hurtig og lydløs, kort og relativt let og med en rimelig god balance.

Design
Designet er pænt og nydeligt, men teknisk er jeg ikke fan af stærkt reflexende buer som relativt nemt kan gribes forkert. Ingeniørmæssigt er det dog en svær opgave at konstruere en bue der ikke vrider sig nemt når hastigheden skal op og strengehøjden ned. Ved skud på op til 30 meter kan man dog sagtens opnå rimelig ensartethed i skuddene hvis man øver sig i at gribe buen korrekt.
vridtest

Brugsområder
Jagt – buen er en jagtbue – ikke en 3D bue og ikke et langdistance præcisionsinstrument 🙂

Fieldtest
Buen er fieldtestet på 3D bane og var nem at komme omkring i terrænet med. Den er nem at trække i skydestiger og hochstande takket være den beskedne total længde.
Ind i mellem smed jeg et skud ved forkert greb.
skud2

Resumé
Dette er BEAR’s hurtigste bue nogensinde. Kvaliteten synes hvert år at blive en tand bedre og hybrid Cam System’et er stort skridt i den rigtige retning. Buen har flot høj hastighed og er samtidig nem at trække.
Motive 6 er samtidigt meget behageligt at skyde med og særdeles støjsvag.
Buen kan justeres i træklængden uden presse hvilket forøger gensalgsværdien væsentligt.
Personligt foretrækker jeg Motive 7, da den er sværere at vride end 6’eren og stadig hurtig.
For lidt over 6000,- får man således rigtigt meget hastighed for pengene med en Motive 6.
Overordnet er der ikke rigtigt noget nyt under solen, men godt at se, at BEAR er ved at komme med på vognen og spændet til topmærkerne kvalitet og performance minimeres år for år.
Jeg vil ikke anbefale buen til begyndere – der vil f.eks. Empire, Motive 7 og Anarchy være et bedre valg i BEAR’s line-up.

Ulemper:
Buen vrider sig nemt ved forkert greb.
Gummigrebet har tendens til, at provokere til grebsfejl.
Backwall er en anelse “svampet”

Data:
Strengehøjde: 6”
A.T.A Længde: 32”
Træklgd.: 25,5 – 30″
Trækvægte 50-70#
IBO Speed 350 fps (målt til 342)
Vægt 4 pund
Let-Off 75%
Priser:

Prisen på en rå bue ligger vejledende på ca. 6395,-
Testbuen er venligst udlånt af : Tim Roby Vejler

GOHUNTING RATING: 0-5 STJERNER
3star – Design
4star – Finish
2star – Forgiveness (masser af torque)
5star – Hastighed/Speed
4star – Tuningsmulighed/lethed
3star – Skydeegenskaber (Svær at styre)
4star – Trækkurve lethed
3star – Creep-tilgivelse
3star – takedown lethed
3star – Backwall
3star – Vibration
5star – Lavt støjniveau
4star – Vægt
3star – Balance
5star – Justering af træklgd.
3star – Fabriksstrenge kvalitet
4star– Byggekvalitet, opfattet
3star – Robusthed (Tage den med i vildmarken på en USD 50.000 jagt?)
2star – Egnethed som begynderbue
4star – Value for money

TOTAL: 70 stjerner ud af 100

2 comments

 • kim Parking

  jeg har læst din vurdering af bear Anarchy og nu også denne motive6..

  Du har en rimelig proff tilgang til stoffet og mange af dine observeringer er jeg da også enig i…

  Når man taler om en bues egenskaber, er det vigtigt at huske at ti personer der tester en bue , ville komme frem til vidt forskellige meninger..; altså , mange af buens stærke og svage sider, vil blive oplevet forskelligt i mere eller mindre grad..
  Lad mig bare gøre klart at jeg har skudt med Bears Anarchy i lidt over et år, og er nu gået over til Bears Motive6..

  Derudover formidler jeg også salget af de buer i Jylland for den ene af de to danske importører.. nuvel det gør mig ikke til teknisk nørd eller verdensmester…

  Jeg syntes som sagt at du dækker motive6 ret godt..!
  tillad mig dog at komme med et par indskud..:

  Det falder mig lidt for brystet at du både ved vurderingen af Anarchyén og også motiveén , omtaler bear som en mellemklasse bue der kun langsomt er ved at krybe op i kvalitet og nærme sig de øvrige amerikanske buer..?!
  Det er sandt at Bear har haft et grimt design og tvivlsom kvalitet… for ti år siden..!!! I dag ligger de , i USA på fuld højde med deres konkurrenter i både pris og kvalitet.. nogle amerikaner har endda pivet over at bear ligger i den dyre ende..
  Jeg har selv skudt og ejet og jagtet med : PSE, HCA, og en HOYT carbon matrix … og tro mig.. der var ingen af de buer der kunne give de to Bearbuer jeg har haft baghjul..
  HOYTén knagede og bragede i justeringsbolten når man trak den og måtte til sidst serviceres for 2000,-
  Alle mærker har forcer og ulemper .. og jeg siger ikke at Bear er bedre… bare at den ikke ligger der hvor du tilsyneladende placerer dem..
  men derudover er du behagelig objektiv i dine buerewiews, tak for det..
  jeg solgte en motive6 til en nybegynder.. tænkte som du , at en Anarchy nok ville være meget bedre til ham.. jeg tog fejl.. ingen problemer med grebet… ingen vridning i trækket.. han rammer bare hul i hul..?! jeg selv skyder nu bedre med min motive end jeg nogen sinde har gjort med min Anarchy..

  pointen..: strenghøjde, akselhøjde, gummihåndtag, osv.. er ting som i teorien skulle forbedre eller vanskeliggøre dine skud… og så alligevel er det nogle teorier som jeg ofte ser bliver gjort til skamme… pudsigt.. ikke sandt..

  men igen.. tak for nogle gode og iøvrigt objektive bueanmeldelser…

  mvh Kim Parking

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *