Test – G5 Prime Alloy

IMG_8038

Hvad gør man når man allerede har lavet 2 af verdens bedste jagt buer? – man kombinerer de 2 andres egenskaber, og tilfører lidt nyt.
En god gammel opskrift der næsten ikke kan slå fejl.

2014 byder således på en ny super jagt bue fra Prime – PRIME ALLOY, der skal supplere serien, som allerede består af 2 fantastiske buer, DEFY og IMPACT som i 2013 overhalede de fleste nye buer fra de andre større mærker indenom – efter min ydmyge mening.
G5 har med modellen ALLOY, forsøgt at kombineret de bedste egenskaber de 2 andre modeller og tilført et par nye features – og det er lykkedes – faktisk er buen topscorer blandt alle mine tests!

Prime Alloy fås i sort, optifade forest camo, optifade open country camo og realtree camo.

 

alloy-colors

 

BUER MED STÆRK TEKNOLOGISK RYGRAD
PRIME holder rigtigt godt fast i en række fordele som gør disse buer helt særlige.

7000-aluminium riser
Navnet ALLOY kommer af, at G5 holder fast i sin meget stærke og stabilt byggede aluminiumskonstruktion hvor der benyttes bedste fly-aluminium i kvalitet 7000.
At man har valgt at holde fast i dette dyreste materiale er klogt, da riseren derved er en af markedets stærkeste med mindst muligt vrid.
Samtidig er denne type aluminium også tungere – hvilket gør buerne lidt tungere end andre – men det kan man sagtens leve med når først har prøvet hvor godt disse buer skyder.
G5 PRIME har dog alligevel lettet vægten med ca. 0,3 pund ved at fræse lidt mere af riseren ud, så vægten lander på 4,1-4,2 pund og er bestemt en acceptabel vægt til jagt.

 

IMG_8040

Længden er 33,25 tommer og er en fin allround længde – ikke for kort og ikke for lang. Faktisk den helt optimale længde efter min overbevisning.
Finish og maling – her benytter G5 Prime deres helt egen Durafuse proces som ikke strækker eller forvansker camouflage mønstret. Overfladen er desuden utrolig modstandsdygtig over for slitage.
Buen er desuden forsynet med et ekstra skjold der beskytter hånden mod broadheads.

IMG_8039

 

Dobbelte camhjul – Parallel cam system – helt unikt
Alloy benytter det 4-dobbelte PCX camsystem som PRIME med stor succes indførte på modellerne Defy og Impact i 2013.
Selvom G5 PRIME buerne ikke rigtigt er slået an i det hårde ræs, hvor massive markedsføringsbudgetter til tider giver forbrugerne bind for øjnene, har ingeniørerne fra G5 stadig ”the upper hand” i hele teknologiræset, så længe de kan holde fast i patentet med dobbelte camhjul – parallel cam system.

grace

Det dobbelte cam system har løst stort set alle de problemer som andre fabrikanter har med cam-lean – der skyldes det laterale træk som kablerne giver da de strækkes ud til siden for ikke at kollidere med strengen uden skuddet.

IMG_8051

Systemet er så suverænt meget bedre end andre camsystemer at det er lidt en gåde hvorfor at ikke flere skyder med PRIME buerne. Men igen – markedsføringsbudgetter og fede reklamevideoer har meget magt.
Det eneste minus er at der skal skiftes camhjul såfremt træklængden skal ændres.
Men dette er igen et valg der er foretaget for at udnytte camhjulet optimalt til den givne træklængde.
En udførlig gennemgang af systemet kan læses under testen af DEFY buen.

parrallel-tech

Massive limbs
Buebenene eller limbs er massive hos Prime og det er de også på Alloy.
Alt andet lige er massive ben bare mere stabile og giver mindre cam lean.
Endnu en fordel som PRIME holder godt fast i.
Bue benene er solide og G5 er ikke hoppet med på split limb vognen endnu. Benene er krydslamineret som skulle reducere stress når de er belastede.
Bue bens lommerne (pockets) er meget solidt bygget og man har let ved at justere buen i trækvægt – man skal dog huske at løsne de 2 anker skruer først.
PRIME påstår at deres konstruktion er så stabil, at buebene aldrig flækker og giver livstidsgaranti…

IMG_8052

Ny fleksibel roller cable guard
PRIME har på Alloy forbedret den fleksible I-glide guard med ruller. Cableguard’en er i forvejen fleksibel og rullerne gør bare optrækket endnu mere smidigt.

IMG_8045

Den fleksible cable guard sørger for mindre lateral bevægelse fra kablerne = mindre cam lean, men i visse tilfælde kan fanerne få kontakt med cable guard’en. Prime har lavet det sådan, at man selv kan justere vinklen med en umbraco skrue og dermed tune sig ud af evt. fanekontakt.

IMG_8053

8190 BCY Strenge
De bedste materialer benyttes til strenge og kabler.
Der er ikke sparet på noget her og det kan ses på slidtagen. Alloy er ligesom Defy og Impact forsynet med disse strenge der har meget lang holdbarhed og som stort set ikke strækker sig. Jeg har haft min Prime Impact i et år nu og der er ikke nogen synder slitage at spore.

Greb
Grebet er der ikke ændret ved ift. de 2 ”forældre” modeller Defy og Impact.
Grebet er ret tykt og lidt firkantet og lavet af hårdt gummi. Det er ikke min livret, men falder faktisk overraskende godt på plads i hånden trods alt. Dette kan dog pilles af og så ligger buen perfekt i hånden.

IMG_8046

Dæmpning
Der er ikke foretaget nogen ændringer på dæmpningen af buen og begge bue ben er forsynet med bowjax dæmpere samt en strengestop med en gummiklump der giver en god dæmpning af vibrationer og lyd.

IMG_8050

Tuning
Der er ikke meget tuning at foretage sig på en Alloy.
De parallelle cams sørger for stort set at eliminere cam lean, så en omhyggelig opsætning giver ikke meget at tune bagefter. Der kan være lidt omkring cam timing, men der er også hurtigt reguleret med et par snoninger på kablerne.
Det anbefales, at man benytter peepsights op til 15 grains for at skåne beviklingerne på den øverste del af strengen.
Ligeledes kan et meget hårdt træk i buen op mod bagvæggen fremprovokere en smule camlean. Så sørg for at timingen af cam hjulene er korrekt.

IMG_8027

Hastighed
En pil på 410 grains med 29” træk og 70 pund gik præcis 300 fps og passer med hastigheden der er opgivet til 335 fps IBO.

Trækkurve (drawforce-curve) og skydeoplevelse

Trækkurven (drawforce-curve) er meget behagelig og jævn og endnu mere behagelig end på DEFY-modellen – og når alt kommer til alt, sørger PCX cam hjulene for et uhyre blødt og jævnt optræk. Dalen kommer jævnt og er ikke stejl og ikke så dyb med 75% letoff. Ligeså snart du har ramt dal bunden rammer du en nærmest en betonmur – træk stoppet er klippehårdt.
Buen er meget nem at holde trukket i lang tid og river ikke armen af dig hvis man kryber lidt.

prime_alloy_kurve

Buen er utrolig rolig i skuddet og har en særegen god balance.
Med 6,75 tommer strengehøjde er den rigtigt tilgivende at skyde med og dermed en rigtig god jagtbue hvor skydestillingerne ofte er forskellige.
Skuddet er knivskarpt og uden nævneværdige vibrationer  – en ren fornøjelse af skyde af.
Alloy er lige som sine forældre uhyre præcis og skuddene sidder utroligt ensartet i skiven – dette er PRIME’s kongsmærke: “Where accuracy is everything”
Du skal forvente rigtigt tætte skudgrupper med denne bue.
En anden fordel buen har fremfor mange konkurrenter er tilgivelse. På jagt bliver man udsat for mange forskellige skydestillinger der fremprovokerer små forskelle i grebet. Dette straffer nogle buer meget hårdt. Alloy og Defy modellerne er meget tilgivende overfor dette og det er netop denne fordel jeg sætter så stor pris på når man på jagt, skal slå et levende væsen ihjel – at ramme perfekt, hver gang – uanset forholdende!

palloy

Sammenfatning
Prime Alloy er en bue man bliver fortrolig med lige med det samme.
Buen er let, hurtig, velskydende, nem at trække, nem at holde trukket og tilgivende – så kan man ikke ønske sig ret meget mere af en jagtbue!
Alloy har det bedste fra begge sine forældre og er til dato nok den mest vellykkede bue fra PRIME.
En bue på 33” tommer er i min optik en rigtig god længde til jagt, som giver balance som en lidt længere bue har og er stadig tilpas kort til at benytte fra stige.
Alloy er en super harmonisk, velskydende, hurtig og tilgivende bue som man simpelt hen ikke kommer uden om når man taler om top buer til jagt.

Dermed er PRIME Alloy også en af de allerbedste jagtbuer, blandt over 30 buer, jeg har skudt med de seneste 3 år!
Har du ikke prøvet en Alloy er du virkelig gået glip af noget!

Brace Højde: 6.75″
ATA Længde: 33.25″
Træklængder: (ikke-justerbar): 26 “- 30”
Trækvægte: 40-50#, 50-60#, 60-70#
IBO Speed; ​​335 fps
Vægt: 4,2 pund
Let-Off 75%

Priser:
Prisen på en rå bue ligger vejledende på ca. 7850,-

Testbuen er venligst udlånt af : Danage.dk

 

GOHUNTING RATING:

5star – Design
4star – Finish
4star – Forgiveness
4star – Hastighed/Speed
5star – Tuningsmulighed/lethed
5star – Skydeegenskaber/pilekast
4star – Trækkurve lethed (op til 65#)
4star – Creep-tilgivelse/holde trækket
4star – takedown lethed
5star – Backwall
4star – Vibration
3star – Lavt støjniveau
3star – Lav Egenvægt
4star – Balance
1star – Justering af træklgd.
5star – Fabriksstrenge kvalitet
5star – Byggekvalitet, opfattet
5star – Robusthed (Tage den med i vildmarken på en USD 50.000 jagt?)
5star – Egnethed som begynderbue
5star – Value for money

TOTAL: 84 stjerner ud af 100

 

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *