Test – G5 Prime Defy

Defy_AP_0

Jeg har på det seneste ledt efter mindre kendte mærker til test og faldt for nyligt over Prime fra G5 og den nye 2013 model “DEFY”

De fleste kender G5 fra den kendte 3-bladede broadhead “Montec” samt deres sigter.
G5 firmaet “Prime” der laver buer, er ikke særligt kendt i Danmark til dato da ingen forhandlere rigtigt markedsfører mærket der ligger lidt højt i pris.
Prime Defy er en kort jagtbue og efterkommer af 2012 modellen “Prime Shift” der havde et væld teknologi bygget ind.

G5 Prime har efter eget udsagn løst problemet med “cam-lean” ved at forsyne buen med parallelle cam hjul – 2 ved siden af hinanden i stedet for 1 cam hjul.

CIMG0326

Det lyder jo utrolig lovende og jeg var derfor meget spændt på at tage buen under kærlig behandling.
Nedenfor ses vrid i cam-hjulet på en konventionel compound bue i fuldt optræk som skyldes at kabler og streng ikke kan lines op med kun 1 camhjul. Dette giver strengen en S-formet bevægelse fremad når der slippes samt ret stor uens belastning af bue benene.
(konventionelt system – dual eller single cam)
cam-fulldraw

(Parallel cam system – ingen cam lean i optræk)
camleam-prime-draw

Cam-lean og et deraf afledt dårligt pilekast er en af mine kæpheste – og ganske begrænsende for almindelige skytters muligheder for at opnå god konsistent præcision.

Jamen, hvorfor kan Elite-skytter der skyder 300 ud af 300 så bruge almindelige buer med masser af cam lean?
Det er ganske enkelt fordi de øver sig mange timer hver dag i at gøre det samme og det samme igen og igen.
Men for os andre, der måske bruger maksimalt 5 timer om ugen på træning, eller må nøjes med lørdag eftermiddag hvor konen og børnene er blevet sendt ud og se mini-cirkus i det lokale butikscenter, ja så er cam-lean en udfordring for præcisionen. Når alt kommer til alt, er et fuldstændigt lige pilekast jo det ideelle for at kunne opnå ensartet præcision – så er det bare op til skytten at skyde nogenlunde ordentligt.

På denne video ses hvor meget “blæver” der findes ved almindelige 1-cam systemer – det er ret chokerende!

I samme åndedrag skal det siges, at næsten enhver moderne bue kan kaste pilen tilstrækkeligt fint til at gå på jagt med, men er du præcisionsnarkoman og perfektionist med dit grej som undertegnede, var det måske en god idé at kaste et blik på G5 Prime serien.

Buen vejer 4.1 pund og er ingen letvægter men heller ingen sværvægter. Aksel til aksel er 31″ og dermed en kort jagtbue. Strengenhøjden er på hele 7.25″ som jo lover godt for “tilgivelsen”
Benene er ikke splitlimbs og det kan jo umiddelbart overraske med et så tech-fokuseret firma som G5, da det jo ellers er blevet så populært blandt konkurrenterne. Men det skal jeg så senere give et bud på hvorfor. Prime markedsfører sig på: “Når præcision betyder alt” og “Speed thrills – precision kills”

CIMG0325

Så jeg havde egentlig ret høje forventninger til denne bue, særligt hvad angår præcisionen!
Blandt “PRIME” skytter skal vi tælle 2005 world rank 1# skytten Dave Cousins der i en årrække var indehaver af FITA 720 verdensrekorden på 712p!

Det startede egentlig ud med at jeg fik fat i en bue gennem Danage der altid er flinke til at låne mig udstyr når jeg får en skør idé til en eller anden test, til glæde for de fleste.

Pakken kom hurtigt og var umiddelbart en lækker bue der dog ikke adskiller sig ret meget fra andre buer på afstand. Men kommer man tættere får både kabling og de parallelle cams buen til at skille sig ud. Ligeledes føles buen meget solidt
bygget.

Nu var det tid til at teste buen!

 

Finish
Der har ikke tidligere været problemer med finish hos G5, og det virker som buen har fået et solidt tykt lagt pulverlak over det hele. Det giver et lidt mat look og jeg har set finish der er pænere, men nu er det jo ikke en skønhedskonkurrence men en praktisk jagt bue der testes.

CIMG0340
G5 benytter “Durafuse Finish” på deres buer og kommer 4 farver:
Realtree AP, Optifade Forest,Optifade OpenCountry og Jet Black.

finish-opts

Håndsektion (Riser)
Denne er smedet i 7075 aluminium og skulle efter sigende være blandt de stærkeste på markedet. Håndsektionen er sammensat af et nyt materiale i 2013 som hedder 7000-series Riser som er 7075 aluminium og dermed det stærkeste og reneste på markedet – og det kan vi jo godt lide.

7000-riser

Faktisk fik den ene af de “2 tosser” der altid optræder på G5 video’erne, fat på en kranvogn og løftede en Nissan Patrol-lignende truck med buen uden at riseren knækkede…

pime-truck

En stiv og stærk Riser er godt til at modvirke bue-induceret vrid – “Bow-torque”.
Designet er reflex – dvs buebenet fæstner foran grebet og giver normalt ret stor følsomhed for vrid fra skytten. Men underligt nok var det svært at vride buen og det kan skyldes dobbeltkablingen i buen.
Den virker også lidt tung af samme grund, men det er prisen for styrken..
Riseren har en ekstra beskyttelsesplade monteret under pilehylden der skal beskytte bueskyttens hånd mod broadheads og pilestumper. Denne kan afmonteres, men en fin lille detalje.

Greb
Grebet er ret tykt og lidt firkantet og lavet af hårdt gummi. Det er ikke min livret, menfalder faktisk overraskende godt på plads i hånden trods alt. Dette kan dog pilles af og så ligger buen perfekt i hånden – men samtidig pissekoldt at holde på om vinteren…

CIMG0337

Bue ben – C2 Limbs
Bue benene er solide og G5 er ikke hoppet med på split limb vognen endnu. Benene skulle være krydslamineret som skulle reducere stress når de er belastedes. Benene er past parallele hvilket giver mulighed for en kort bue og meget lav rekyl.

CIMG0330

Bue bens lommerne (pockets) virker meget solidt bygget og man har let ved at justere buen i trækvægt – man skal dog huske at løsne de 2 anker skruer først. Med alle de innovative features som findes på G5 PRIME buerne kan man måske undre sig over at de “stadig” benytter gammeldags solide ben. Man må
bare ikke glemme at solide ben er det mest stabile sammenlignet med split-benene.
Man kan så stille sig selv spørgsmålet – hvorfor for split-ben? – jo, buer hvor
kabel/strenge konstruktionen trækker bue benet skævt i optrækket, får gradvist et solidt ben til at flække!

cam-wobble
Dette er måske den mest plausible forklaring på hvorfor mange bueproducenter er gået overtil split limbs – de skal ikke længere sende hundredevis af bueben afsted til forhandlere med kunder der kommer rendende med flækkede ben.
PRIME påstår nemlig at deres konstruktion er så stabil, at buebene aldrig flækker og giver livstidsgaranti…

Parallel Cam System – PCX
Dette er rygraden på denne teknologisk avancerede compound bue.
Det dobbelte cam-system med titlen “Parallel Cam” er revolutionerende.

parrallel-tech

Systemet eliminerer næsten venstre/højre vridet i bue benene fra strenge og kabler som ses på konventionelle buer hvor strengen ikke er placeret midt i bue benet. Parallel Cam system arbejder med strengen koblet op til en slag yoke med en ringe eller en slags “seletøj”.

g5paral

Selen forbinder begge sider af hvert cam og fjerner træk fra kun én side som på en binær cam der skaber cam lean. Dette system reducerer også skytte induceret bowtorque – vrid i meget høj grad – buen er nærmest ikke til at vride eller gribe forkert.
Cams er desværre træk specifikke og kan ikke justeres – så man skal være 100% sikker på sin træk længde inden køb.
Træklængden fås fra 26 “til 30” i halv tommers intervaller.

I-Glide cable guard
G5 har ligesom Bowtech, indset at cableguarden er en akilleshæl og har konstrueret en titanium flksende cable guard der mindsker det laterale vrid som kablerne normalt forårsager.

CIMG0329

I-Glide og Parallel Cam teknologierne har mere eller mindre elimineret cam-lean på denne bue under træk cyklussen hvilket er noget af en bedrift.

Trækkurve (drawforce-curve) og skydeoplevelse
Trækkurven (drawforce-curve) er behagelig og jævn. Dalen kommer jævnt og er ikke stejl og ikke så dyb. Ligeså snart du har ramt dal bunden rammer du en stål mur – træk stoppet er det hårdeste jeg endnu har prøvet.
Man kan ikke sige at den bliver liggende nede i dalen, men den vil fremad så snart du slækker/kryber bare en smule. Men du kan sagtens nå at redde den og kan faktisk krybe et par cm før den bliver svær at redde. Det er en stor fordel at du kan mærke at du kryber og at du samtidig kan nå at redde den igen. Nedtagning er nem og den rykker ikke armen af dig. PCX cam’et giver 75% letoff og man kunne måske ønske sig 5% mere til tider.

Buen er utrolig rolig i skuddet og nem at holde roligt med en god balance.

Skuddet er knivskarpt og uden nævneværdige vibrationer – den er bare superlækker at fyre af!
Ja, og så er der lige det med præcisionen.
Efter at have banket ca. 50 pile ind i stort set samme hul på 12 meter og skudt en gruppe på 8 pile som kan dækkes af en tennisbold på 35 meter, var der ingen tvivl om, at jeg her havde fat i nok den mest præcise og stabile bue jeg endnu har testet…

101010

Den skyder simpelt hen utrolig præcist og ensartet.

Dæmpning
G5 har monteret fast bowjax på undersiden af benene og forsynet buen med en strenge dæmper.

CIMG0331

Buen er ikke specielt stille eller særligt larmende – et sted midt i mellem.

Strenge og kabler
Her er ikke sparet på noget. BCY 8190 strenge vidner om at G5 ved hvad der er vigtigt på en bue.

gore-bcy-strings

G5 trækker også buen 100 gange i en maskine inden den pakkes for at sikre stabiliteten hos kunden. Desuden tilbyder G5 et sæt gratis strenge og kabler hvert andet år – det er da service der vil noget.

Hastighed
Havde buen været super hurtig, var det nok verdens bedste bue i min optik.
Men den er “kun” hurtig med sine 330 fps på papiret. Til gengæld er det ved 7,25 brace height!
Jeg målte den til præcis 300 fps med en pil på 395 grains (25,6g) ved 71# trækvægt og 29″ træklængde – omregnet til IBO speed svarer dette til 332 FPS – dvs. buen holder ovenud den hastighed den er opgivet til på papiret.

En IBO pil uden faner på 351 grains gik 317 fps ved 29″ træk længde.
Men der er dog stadig rigeligt med fart på de afstande vi jager på herhjemme og ligger også gennemsnitligt blandt de buer den konkurrerer imod.

Tuning – tuningsvenlighed
Der er faktisk ikke meget tuning at foretage sig ved denne bue andet end at flytte pilehylden på plads og sætte sit nockpunkt korrekt.
Normalt tuner man buen for at kompensere for de konstruktionsmæssige bagdele som konventionelle systemer har. Men de findes jo nærmest kke på denne bue og derfor er den også helt unik og naturligvis også beskyttet af en lang række patenter.

Det eneste man skal passe på er ikke at sno strengen for meget – eller risikerer man at de 2 kabler fra hver af cam-hjulene flekser og krydser hinanden – tommelfingerregel skal holdes – 1 snoning pr. 1½ tommer.

papertuning

Det tog mig 15 minutter at få et perfekt “bullethole” på 2,10 og 18 meter med et barskaft (pil uden faner)
Såfremt buen kommer ud af tuning tør jeg ikke gætte mig til hvor besværlig den er at tune ind, men givetvis ret simpel.

Design
Designet virker lidt råt, men stadig en harmonisk bue hvor man lige skal vænne sig overfloden af cam-hjul.

G5-field

Brugsområder
Buen er kort og ikke for tung og dermed egner den sig fint som jagt bue.

Fieldtest
Buen er field testet på 3-D bane med stor succes på en dag med ret kraftig vind. Buen var nem at komme til med i alle skudsituationer og skød som ventet meget ensartet.

Resumé
Defy er til dato den mest ensartet skydende bue jeg har skudt med og det er lidt mærkeligt at der ikke er flere der har købt den. Men det skyldes nok deres markedsføringsbudget der sikkert kun er en brøkdel af de store mærkers. Ikke desto mindre er G5 PRIME Defy teknologisk længst fremme med både parallel cams og en flexibel cableguard.
I 2017 er der stadig ingen konkurrenter der har parralelcam system som er patenteret og Defy er stadig nok den bedste jagtbue jeg har prøvet.
Man kan med fordel bytte de originale PCX cams(75% letoff) ud med de nyere PCXL cams (85% letoff) der giver en mere smidig trækcyklus og dybere dal.

G5 har også deres Shield garanti – livsvarig garanti på fabrikationsfejl. Gratis tuning hos bueforretningen hvor du har købt den det første halve år. Et gratis sæt strenge og kabler hvert 2. år!

Shield-Logo
G5 Prime Defy er på alle områder en så overbevisende bue at man simpelt hen ikke kommer uden om den når der tales om top buer.
Faktisk har Defy er storesøster som jeg er mindst lige så spændt på: G5 Prime Impact på 35″ ATA og 6.25 braceheight og 340 fps!

Alle der køber en Defy vil i hvert tilfælde ikke blive skuffet – med garanti !


Ulemper:

Prisen er lidt høj og vægten på 4.1 pund er lidt tung i nogens øjne.

Data:
Strengehøjde: 7.25”
A.T.A Længde: 31”
Træklgd.: 26″ – 30″
Trækvægte 50-70#
IBO Speed 330 fps (målt til 332)
Vægt 4,1 pund
Let-Off 80%

Priser:
Prisen på en rå bue ligger vejledende på ca. 7750,-

Testbuen er venligst udlånt af : Danage.dk

 

GOHUNTING RATING:

5star – Design
4star – Finish
5star – Forgiveness
3star – Hastighed/Speed
5star – Tuningsmulighed/lethed
5star – Skydeegenskaber/pilekast
4star – Trækkurve lethed
4star – Creep-tilgivelse
5star – takedown lethed
5star – Backwall
5star – Vibration
3star – Lavt støjniveau
3star – Lav Egenvægt
4star – Balance
1star – Justering af træklgd.
5star – Fabriksstrenge kvalitet
5star – Byggekvalitet, opfattet
5star – Robusthed (Tage den med i vildmarken på en USD 50.000 jagt?)
5star – Egnethed som begynderbue
5star – Value for money

TOTAL: 86 stjerner ud af 100

3 comments

 • Dean

  I forhold til Bowtechs Experience eller insanity, hvor ligger den så ?

  Nu prikker jeg bare lidt da Experience fik en super review også 😉

  De fleste moderne Buer skyder jo alle ret godt.

  • Gohunting

   Jeg tror det er lidt en smagssag hvad man føler sig bedst tilpas med.
   Experience er en smule mere behagelig at skyde med i min optik og lidt blødere i trækcyclus, ligger lidt mere roligt i dalen som giver skytten lidt bedre plads til at koncentrere sig om skuddet. Men vi taler marginaler..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *