Test – G5 Prime IMPACT

Impact_Black

I kølvandet på G5 Prime Defy, som jeg testede i foråret, var jeg ret spændt på storebroderen IMPACT – vile denne bue være lige så velskydende?
Buen er længere, lidt tungere og hurtigere og med lavere strengehøjde end Defy – så der var flere ting der var både for og imod at den skulle kunne nå Defy i en overall vurdering.

De fleste kender G5 fra den kendte 3-bladede broadhead “Montec” samt deres sigter.
G5 firmaet “Prime” der laver buer, er ikke særligt kendt i Danmark til dato da ingen forhandlere rigtigt markedsfører mærket der ligger lidt højt prismæssigt.

Et særligt kendetegn for Prime er, at de efter eget udsagn, har løst problemet med “cam-lean” ved at forsyne buen med parallelle cam hjul – 2 ved siden af hinanden i stedet for 1 cam hjul.

CIMG0326

Det lyder jo utrolig lovende og jeg var derfor meget spændt på at tage buen under kærlig behandling.
Nedenfor ses vrid i cam-hjulet på en konventionel compound bue i fuldt optræk som skyldes at kabler og streng ikke kan lines op med kun 1 camhjul. Dette giver strengen en S-formet bevægelse fremad når der slippes samt ret stor uens belastning af bue benene.
(konventionelt system – dual eller single cam)
cam-fulldraw

(Parallel cam system – ingen cam lean i optræk)
camleam-prime-draw

Cam-lean og et deraf afledt dårligt pilekast er en af mine kæpheste – og ganske begrænsende for almindelige skytters muligheder for at opnå god konsistent præcision.

Jamen, hvorfor kan Elite-skytter der skyder 300 ud af 300 så bruge almindelige buer med masser af cam lean?
Det er ganske enkelt fordi de øver sig mange timer hver dag i at gøre det samme og det samme igen og igen.
Men for os andre, der måske bruger maksimalt 5 timer om ugen på træning, eller må nøjes med lørdag eftermiddag hvor konen og børnene er blevet sendt ud og se mini-cirkus i det lokale butikscenter, ja så er cam-lean en udfordring for præcisionen. Når alt kommer til alt, er et fuldstændigt lige pilekast jo det ideelle for at kunne opnå ensartet præcision – så er det bare op til skytten at skyde nogenlunde ordentligt.

På denne video ses hvor meget “blæver” der findes ved almindelige 1-cam systemer – det er ret chokerende!

I samme åndedrag skal det siges, at næsten enhver moderne bue kan kaste pilen tilstrækkeligt fint til at gå på jagt med, men er du præcisionsnarkoman og perfektionist med dit grej som undertegnede, var det måske en god idé at kaste et blik på G5 Prime serien.

Buen vejer 4.5 pund og er derfor lidt af en sværvægter. Aksel til aksel er den hele 35″ og dermed en ret lang jagtbue, i forhold til de fleste buer på markedet. Strengenhøjden er på 6.25″ som giver den ekstra hastighed i forhold til Defy modellen.
Benene er ikke splitlimbs og det kan jo umiddelbart overraske med et så tech-fokuseret firma som G5, da det jo ellers er blevet så populært blandt konkurrenterne. Men det skal jeg så senere give et bud på hvorfor. Prime markedsfører sig på: “Når præcision betyder alt” og “Speed thrills – precision kills”

CIMG0325

Så jeg havde skyhøje forventninger til denne bue, særligt hvad angår præcisionen! – er det virkeligt muligt, at lave en bue der er bedre end Prime Defy?
Blandt “PRIME” skytter skal vi tælle 2005 world rank 1# skytten Dave Cousins der i en årrække var indehaver af FITA 720 verdensrekorden på 712p!

Efter testen af Prime Defy, plagede jeg den danske forhandler Danage om, at få fat på en Impact til test og det varede heller ikke længe før der var en i posten.

Finish
Der har ikke tidligere været problemer med finish hos G5, og det virker som buen har fået et solidt tykt lagt pulverlak over det hele. Det giver et lidt mat look og jeg har set finish der er pænere, men nu er det jo ikke en skønhedskonkurrence men en praktisk jagt bue der testes.

CIMG0340
G5 benytter “Durafuse Finish” på deres buer og kommer 4 farver:
Realtree AP, Optifade Forest,Optifade OpenCountry og Jet Black.

finish-opts

Håndsektion (Riser)
Denne er smedet i 7075 aluminium og skulle efter sigende være blandt de stærkeste på markedet. Håndsektionen er sammensat af et nyt materiale i 2013 som hedder 7000-series Riser som er 7075 aluminium og dermed det stærkeste og reneste på markedet – og det kan vi jo godt lide.

7000-riser

Faktisk fik den ene af de “2 tosser” der altid optræder på G5 video’erne, fat på en kranvogn og løftede en Nissan Patrol-lignende truck med buen uden at riseren knækkede…

pime-truck

En stiv og stærk Riser er godt til at modvirke bue-induceret vrid – “Bow-torque”.
Designet er reflex – dvs buebenet fæstner foran grebet og giver normalt ret stor følsomhed for vrid fra skytten. Men det var alligevel svært at vride buen og det kan skyldes dobbel-kablingen i camhjulene.
Den virker også lidt tung af samme grund, men det er vel prisen for styrken..
Riseren har en ekstra beskyttelsesplade monteret under pilehylden der skal beskytte bueskyttens hånd mod broadheads og pilestumper. Denne kan afmonteres, men en fin lille detalje.

Greb
Grebet er ret tykt og lidt firkantet og lavet af hårdt gummi. Det er ikke min livret, men falder faktisk overraskende godt på plads i hånden trods alt. Dette kan dog pilles af og så ligger buen perfekt i hånden – men samtidig ret koldt at holde på om vinteren…

CIMG0337

Bue ben – C2 Limbs
Bue benene er solide og G5 er ikke hoppet med på split limb vognen endnu. Benene skulle være krydslamineret som skulle reducere stress når de er belastedes. Benene er past parallelle hvilket giver mulighed for meget lav rekyl.

CIMG0330

Bue bens lommerne (pockets) virker meget solidt bygget og man har let ved at justere buen i trækvægt – man skal dog huske at løsne de 2 anker skruer først. Med alle de innovative features som findes på G5 PRIME buerne kan man måske undre sig over at de “stadig” benytter gammeldags solide ben. Man må
bare ikke glemme at solide ben er det mest stabile sammenlignet med split-benene.
Man kan så stille sig selv spørgsmålet – hvorfor for split-ben? – jo, buer hvor
kabel/strenge konstruktionen trækker bue benet skævt i optrækket, får gradvist et solidt ben til at flække!

cam-wobble
Dette er måske den mest plausible forklaring på hvorfor mange bueproducenter er gået overtil split limbs – de skal ikke længere sende hundredevis af bueben afsted til forhandlere med kunder der kommer rendende med flækkede ben.
PRIME påstår nemlig at deres konstruktion er så stabil, at buebene aldrig flækker og giver livstidsgaranti…

Parallel Cam System
Dette er rygraden på denne teknologisk avancerede compound bue.
Det dobbelte cam-system med titlen “Parallel Cam” er revolutionerende.

parrallel-tech

Systemet eliminerer næsten venstre/højre vridet i bue benene fra strenge og kabler som ses på konventionelle buer hvor strengen ikke er placeret midt i bue benet. Parallel Cam system arbejder med strengen koblet op til en slag yoke med en ringe eller en slags “seletøj”.

g5paral

Selen forbinder begge sider af hvert cam og fjerner træk fra kun én side som på en binær cam der skaber cam lean. Dette system reducerer også skytte induceret bowtorque – vrid.
Cams er desværre træk specifikke og kan ikke justeres – så man skal være 100% sikker på sin træk længde inden køb.
Træklængden fås fra 26 “til 30” i halv tommers intervaller.

I-Glide cable guard
G5 har ligesom Bowtech, indset at cableguarden er en akilleshæl og har konstrueret en titanium fleksende cable guard der mindsker det laterale vrid som kablerne normalt forårsager.

CIMG0329

I-Glide og Parallel Cam teknologierne har mere eller mindre elimineret cam-lean på denne bue under træk cyklussen hvilket er noget af en bedrift.

Trækkurve (drawforce-curve) og skydeoplevelse
Trækkurven (drawforce-curve) er meget behagelig og jævn og endnu mere jævn end på DEFY-modellen – og når alt kommer til alt, har den nok det blødeste træk af alle de buer jeg har testet . Dalen kommer jævnt og er ikke stejl og ikke så dyb. Ligeså snart du har ramt dal bunden rammer du en nærmest en betonmur – træk stoppet er klippehårdt.
Buen ligger behageligt i dalen og er til sammenligning knap så “vild” som defy-modellen hvilket sikkert skyldes den større totallængde. Nedtagning er nem og den rykker ikke armen af dig.

Buen er utrolig rolig i skuddet, nem at holde roligt med en særegen god balance.

Skuddet er knivskarpt og uden nævneværdige vibrationer – den er bare superlækker at fyre af!
Buen er nok den mest rolige og velafbalancerede bue jeg endnu har prøvet, men prisen er jo naturligvis høj vægt og stor ATA længde.

Efter at have banket ca. 50 pile i meget tætte grupper på 30 meter var der ikke nogen tvivl om, at jeg her stod med en meget velskydende bue.
Den er næsten lige så velskydende som Defy, men de kun 6.25″ strengehøjde gør, at man lige skal skyde sig ind med den først og have mere styr på grebet.

 

Dæmpning
G5 har monteret fast bowjax på undersiden af benene og forsynet buen med en strenge dæmper.

CIMG0331

Buen er ikke specielt stille eller særligt larmende – et sted midt i mellem.

Strenge og kabler
Her er ikke sparet på noget. BCY 8190 strenge vidner om at G5 ved hvad der er vigtigt på en bue.

gore-bcy-strings

G5 trækker også buen 100 gange i en maskine inden den pakkes for at sikre stabiliteten hos kunden. Desuden tilbyder G5 et sæt gratis strenge og kabler hvert andet år – det er da service der vil noget.

Hastighed
Buen er opgivet til 340 fps på papiret og jeg målte den til 310 fps med en pil på 395 grains (25,6g) ved 71# trækvægt og 29″ træklængde – omregnet til IBO speed svarer dette til 342 FPS – dvs. buen holder fint den hastighed den er opgivet til på papiret.

En IBO pil uden faner på 351 grains gik 328 fps ved 29″ træk længde.

Tuning – tuningsvenlighed

Der er faktisk ikke meget tuning at foretage sig ved denne bue andet end at flytte pilehylden på plads og sætte sit nockpunkt korrekt.
Normalt tuner man buen for at kompensere for de konstruktionsmæssige bagdele som konventionelle systemer har. Men de findes jo nærmest ikke på denne bue og derfor er den også helt unik og naturligvis også beskyttet af en lang række patenter.

Det eneste man skal passe på er ikke at sno strengen for meget – eller risikerer man at de 2 kabler fra hver af cam-hjulene flekser og krydser hinanden – tommelfingerregel skal holdes – 1 snoning pr. 1½ tommer.

papertuning

Det tog mig kun 5 minutter at få et perfekt “bullethole” på 2,10 og 18 meter med et barskaft (pil uden faner)
Såfremt buen kommer ud af tuning tør jeg ikke gætte mig til hvor besværlig den er at tune ind, men givetvis ret simpel.

Design
Designet virker lidt råt, men stadig en harmonisk bue hvor man lige skal vænne sig overfloden af cam-hjul.

Brugsområder
Buen er lang, og man skal lige vænne sig til dette hvis man er vant til en kort bue. Vægten er i den tunge ende, men giver samtidig et uhyre roligt sigte til gængæld.
Kan man vænne sig til lidt mere vægt og 35″ i totallængde, har vi nok her et bud på een af de bedste all-round buer på markedet.
Jeg er desuden sikker på, at mange 3D-skytter vil elske denne bue og de fleste vil med ret stor sansynlighed, kunne forbedre deres resultater.

Fieldtest
Buen er field testet på 3-D bane med stor succes. Buen skød utroligt ensartet i de fleste skydestillinger.

Resumé
IMPACT er én uhyre velskydende bue som er meget tilgivende overfor fejl. Det parallelle cam system er uhyre overbevisende hvad præcision angår. De som anskaffer sig en, vil med stor sandsynlighed blive meget begejstret for den.
G5 PRIME er nok også dem der i dag er teknologisk længst fremme med både parallel cams og en flexibel cableguard.
Hvis man leder efter en perfekt allround bue til 3D og jagt, har IMPACT det hele – såframt man kan vænne sig til den lidt høje vægt og længden.
Den høje vægt og længde er dog med til at du kan holde den utroligt stille før skuddet.
En super kombineret jagt/3D bue som jeg selv har bestilt i Optifade Open Country Camo.

G5 Prime IMPACT er på alle områder en så overbevisende bue at man simpelt hen ikke kommer uden om den når der tales om top buer.
3D skytter vil elske denne bue.

Ulemper:
Prisen er lidt høj og vægten på 4.5 pund virker høj på en jagt bue – længden på 35″ kan virke lang på jagt.

Data:
Strengehøjde: 6.25”
A.T.A Længde: 35”
Træklgd.: 26″ – 30″
Trækvægte 50-70#
IBO Speed 340 fps (målt til 342)
Vægt 4,5 pund
Let-Off 80%

Priser:
Prisen på en rå bue ligger vejledende på ca. 7750,-

Testbuen er venligst udlånt af : Danage.dk

 

GOHUNTING RATING:

5star – Design
4star – Finish
5star – Forgiveness
5star – Hastighed/Speed
4star – Tuningsmulighed/lethed
5star – Skydeegenskaber/pilekast
5star – Trækkurve lethed
4star – Creep-tilgivelse
5star – takedown lethed
5star – Backwall
5star – Vibration
4star – Lavt støjniveau
2star – Lav Egenvægt
4star – Balance
1star – Justering af træklgd.
5star – Fabriksstrenge kvalitet
5star – Byggekvalitet, opfattet
4star – Robusthed (Tage den med i vildmarken på en USD 50.000 jagt?)
4star – Egnethed som begynderbue
4star – Value for money

TOTAL: 85 stjerner ud af 100

Prime Defy på “arbejde”

2 comments

  • Kennet Korsgaard

    God anmeldelse, dejligt at høre hvilke problemer/opgaver der kan være med de forskellige buer 😀

    Nu hvor du har fået din egen udgave af G5 Prime Impact, så kunne der være rart med noget info om den levede op til dine forvennlinger på jagt, og om buen bare bliver bedre når du har “lært den at kende”

    • Gohunting

      Hej Kennet,
      Buen er helt fantastisk at skyde med. men da jagtsæsonen knapt er begyndt endnu, har jeg ikke haft den med endnu, men er sikker på, at den vil leve op til forventningerne.

      Venligst,
      Morten
      GoHunting

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *