Test: Leupold 3-9×50 VX-R belyst

leuphjort

Jeg var på udkig efter et par gode lysstærke kikkerter til den forestående tur til Polen.
Der er pt. mange fine riffelkikkerter på markedet, men er lidt i mod de opskruede priser på de tyske mærker hvor en god kikkert i de tysk/østrigske mærker nu har passeret 20.000 kr.

Jeg har ellers altid holdt mig til Zeiss og Swarovski og Schmidt & Bender, men fik et godt tilbud på Leupold VX-R 3-9×50 med belyst sigte – illuminated duplex “firedot” Kikkerten kunne erhverves for små 7.000 kr efter lidt forhandling.

VXR_3-9x50-2

Kikkerten udmærkede sig ved første indtryk ved at være kort, kompakt, let og med den matte og hårdføre overfladebehandling.
Den blev straks efter hjemkomst skuet på min 338 win mag – i en Leupold QRW montage – som jeg i øvrigt er stor fan af.
Vægten er på beskedne 456 gram og øjeafstanden omkring 10 cm.
Netop den lange øjenafstand sætter jeg pris på når den skal sidde på 338’eren! Det skulle nu være spændende om den kunne holde til at få nogle gedigne tæsk af magnum riflen!

_VXR_3-9x50
Efter 25 skud var jeg mør, men træfpunktet var stadig præcis hvor det skulle være – godkendt so far …

En feature som jeg faldt for ved kikkerten var belysningen og den måde den indstilles på. on/off knappen sidder som et separat tårn ved kliktårnene i venstre side – det er en nem placering og knappen sidder midt i – dvs. den er nem at finde i bælgragende mørke. Ikke noget med at skulle finde og trykke på 2 knapper samtidig.

vxr-3950-1

 

Der kan indstilles i 8 lystyrker og man tænder den når man begynder jagten. Hvis man ikke rører riflen går lyset selv ud når men ikke har bevæget riflen i 3-4 minutter og det tænder af sig selv igen ved bevægelse. Jeg investerede også i Leupolds caps der findes til både for og bagende. De skrues i og er fremstillet i 6061 aircraft aluminium. Normalt er jeg ikke til caps og har knækket for en mindre formue af de alm. butler creek, men Leupolds alu lens caps blev jeg meget imponeret over…

flip2 flip1 flip0flip5 flip4

 

Der er fastlimet neodym magneter i caps’ne så de ikke klapper op i utide, men er nemme og helt lydløse at åbne. caps’ne kan desuden lægges helt ned så de ikke er i vejen eller griber fat i grene mv. og knækker af.

Køber du en Leupold – så sørg for at få Leupold lens caps med – det fortryder du ikke !!!

Jeg var spændt på hvor god denne kikkert var ved dårlige lysforhold som hjortejagt i Polen normalt er kendt for.
Jeg købte en mere, og monterede dem på min 7mm rem mag og min 338’er.
Allerede første aften kom en hjort frem vi havde gået efter i nogle timer i det absolut sidste skydelys.
Kun fordi vi havde set hjorten tidligere på aftenen, var jeg klar over at den var skudbar, men da jeg kastede et blik på den gennem sigtekikkerten var der overraskende meget lys til rådighed.

Firedotten var stillet på den næstmindste styrke og fandt bladet og skuddet gik. Hjorten gik ned på stedet med en god bladkugle.

1hjort-mvk-2-1200

Havde jeg ikke haft belyst trådkors havde det være vanskeligt at placere kuglen så godt.

Yderligere 2 hjorte og en gris faldt de kommende dage og var mere end tilfreds med kikkerten under de dårlige lysforhold.
Den sidste hjort, en stærk 14-ender, blev nedlagt under de absolut dårligste lysforhold jeg til dato har prøvet på hjortejagt og igen var der tilstrækkeligt lys i kikkerten til at sætte en god bladkugle på 120 meters afstand – men også kun pga firedotten…

Det således sagtens lade sig gøre, at finde en rigtig god og lysstærk kikkert i god kvalitet til under 8000 kr.!

Downsides – ulemper:
Kikkerten er meget kort og er der langt mellem baserne skal der benyttes en forlænget montage (extended)

Ellers “Thumbs up” herfra til Leupold…

Link og mere info om kikkerten  her

Leupold forhandles i de fleste velassorterede jagtbutikker i DK.

(Disclaimer – alt er købt og betalt – ikke nogen “sponsorater”)

4   10ender-leup

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *