.338 Federal – en “hemmelig” genistreg!

Det er sjældent man render ind i noget særligt som får en til at spærre øjenene op – når man har nørdet i rifler i over 30 år.
338 Federal er en af de patroner der virkelig får en til at spærre øjnene op – fordi den kombinerer næsten alle de egenskaber man har på ønskelisten til den perfekte riffel til større vildt.

I december 2005 annoncerede Federal Cartridge Company lanceringen af deres første patron – .338 Federal
Patronen er baseret på en 308 Winchester der er udvidet til kaliber 338 (8,6mm)
Federal erklærede, at dette var en ikke-magnum patron der kunne præstere magnum energi, et storvildtkaliber med acceptabel rekyl i letvægtsrifler med kort lås.

Federal markedsfører patronen til at have mere energi ved mundingen end en 30-06 og præsterer op til 60 ms mere end 308Win. med samme projektilvægt.
Der findes nok ikke meget mere end en håndfuld 338 federal rifler i DK og er pt. nok lidt af en hemmelighed for danske jægere – men det håber jeg kommer til at ændre sig i de kommende år – for det er en genial patron.

338 Federal blev lanceret i samarbejde med Sako i Finland og man kan være heldig at finde en til salg i ny og næ.

338fed3

Siden indførelsen af ​​308 Winchester i 1950’erne, har denne lille og effektive patron været udvidet og presset ned i mindre kalibre talrige gange.
Eksempler kan nævnes f.eks. 243 Winchester, 260 Remington, 7mm-08, 358 Winchester

260 Rem. og 7mm-08 Remington har været uhyre vellykkede patroner. Mindre almindelige er de såkaldte wildcats som f.eks. 25-08 og 338-08.
I øjeblikket har 338 Federal en meget beskeden popularitet, men ikke desto mindre er det en meget lovende patron der skulle kunne give storartet præcision og stor slagkraft.

fed338

Nosler med flere opgiver ladedata på deres hjemmeside og det ser ud til blandt ejerne af denne patron, at foretrække f.eks. en 13 grams Nosler Accubond der kan sendes afsted med omkring 800 m/s og en anslagsenergi V0 på hele 4100 Joule – samme energi som en 7mm Rem. Mag!
Også kobberkuglernes relativt lettere vægt bør kunne benyttes med stor effekt i denne patron.

Ballistisk ser den fin ud ud til 200m. Ved indskydning på 150m med et overslag på 100m på 3,5cm og et fald på 9 cm på 200m må den siges at være fin til det meste jagt.
Først efter 200m kan man se fordelene ved en 7mm Rem. mag som den “lille” 338’er deler anslagsenergi med.
Faktisk har den bedre ballistik end flere 30-06 patroner over 200m – den røde linie er 338’eren – nedenfor

Da der findes masser af 338 projektiler på hjemmelader markedet, kunne den blive populær de kommende år – også fordi man meget nemt kan omforme et 308win hylster til denne patron. Lapua hylstre skulle egne sig bedst til formålet.

Sako havde patronen med som mulighed i flere af deres A7 modeller i 2016 kataloget, men det ser desværre ud til at være forsvundet i 2017 .
Alternativt kan man få en våbensmed til at forsyne riflen med en ny pibe til i omegnen af 4-5000 kr.

Flere danske våbenforhandlere lagerfører fabriksammunition i dette kaliber – f.eks. Federal Fusion 13 gram.

En anden fordel ved 338 Federal, skulle efter sigende være, at det korte hylster og dermed brug af hurtigere krudt, ikke gør det tvingende nødvendigt med en lang riffel pibe, men kan fint udnytte krudtets energi i kortere piber ned til f.eks. 50cm. Dette er en stor fordel hvis man benytter dæmper.

Større sårkanal på f.eks, vildsvin og stadig moderat rekyl, bør være ideelt til denne vildtart og for skytten.

En spådom kunne blive at denne patron kunne blive uhyre populær til f.eks. vildsvinejagt – både driv- og anstandsjagt og jagt på kortere afstande.

338 FEDERAL er i min bog en intet mindre end genial patron til større vildt – Masser af power, mild rekyl, super præcision og fin ballistik ud til 200m, moderat hastighed/kødødelæggelse – Kan man ønske sig meget mere?

338-federal

Min egen 338 federal
Jeg fik fingre i en brugt Tikka T3 i 243win til en god pris og bestilte en pibe hos HG Firearms.
Valget af pibe faldt på en Lothar Walter match pibe med en stigning på 1:10 og i jagtudførelse med ø 16mm diameter ved minding og forsynet med M14x1 gevind til bremse eller dæmper.
Derefter fandt jeg et CTRx skæfte og bundmetal og havde nu en lækker 10 skuds vildsvinekanon!
Riflen blev klar i September 2017 og tilskød piben efter de anbefalinger der udstikkes.
Jeg havde forberedt en række ladninger og den skød allerbedst med en 13 grams Nosler Accubond og Norma 203B krudt.
Faktisk skød den ikke bare godt, men faktisk ganske fantastisk med skudgrupper helt nede på 5mm i en 3-skudsgruppe!


Udgangshastigheden var 775 ms og dermed en anslagsenergi på +3900 Joule ved mundingen.
Jeg havde monteret en bremse fra German Gun Stock – punisher som jeg tidligere har brugt på 308Win mfl. – en yderst effektiv bremse.
Den største overraskelse udover en fantastisk precision var den meget milde rekyl fra våbnet der ikke føles ret meget anderledes end rekylen fra en 6,5×55.
Så skal du ud og lede efter en riffel til større vildt og er du ikke fan af rekyl, kan jeg meget varmt anbefale dig at vælge en 338 Federal.

338 Federal i Tikka T3 – med CTRx skæfte, punisher mundingsbremse, Steiner Nighthunter kikkert

338 Federal i Tikka T3 – med German Gun Stock predator skæfte, punisher mundingsbremse, 10skuds magasin fra riflemags.co.uk, Steiner Nighthunter kikkert

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *