.338 Federal – en “hemmelig” genistreg!

Det er sjældent man render ind i noget særligt som får en til at spærre øjenene op – når man har nørdet i rifler i over 30 år.
338 Federal er en af de patroner der virkelig får en til at spærre øjnene op – fordi den kombinerer næsten alle de egenskaber man har på ønskelisten til den perfekte riffel til mellemstort vildt som hjort, elg og vildsvin.

I december 2005 annoncerede Federal Cartridge Company lanceringen af deres første patron – .338 Federal
Patronen er baseret på en 308 Winchester der er udvidet til kaliber 338 (8,6mm)
Federal erklærede, at dette var en ikke-magnum patron der kunne præstere magnum energi, et storvildtkaliber med acceptabel rekyl i letvægtsrifler med kort lås.

Federal markedsfører patronen til at have mere energi ved mundingen end en 30-06 og præsterer op til 60 ms mere end 308Win. med samme projektilvægt.
Der findes nok ikke meget mere end en håndfuld 338 federal rifler i DK og er pt. nok lidt af en hemmelighed for danske jægere – men det håber jeg kommer til at ændre sig i de kommende år – for det er en genial patron.

338 Federal blev lanceret i samarbejde med Sako i Finland og man kan være heldig at finde en til salg i ny og næ.

338fed3

Siden indførelsen af ​​308 Winchester i 1950’erne, har denne lille og effektive patron været udvidet og presset ned i mindre kalibre talrige gange.
Eksempler kan nævnes f.eks. 243 Winchester, 260 Remington, 7mm-08, 358 Winchester

260 Rem. og 7mm-08 Remington har været uhyre vellykkede patroner. Mindre almindelige er de såkaldte wildcats som f.eks. 25-08 og 338-08.
I øjeblikket har 338 Federal en meget beskeden popularitet, men ikke desto mindre er det en meget lovende patron der skulle kunne give storartet præcision og stor slagkraft.

fed338

Nosler med flere opgiver ladedata på deres hjemmeside og det ser ud til blandt ejerne af denne patron, at foretrække f.eks. en 13 grams Nosler Accubond der kan sendes afsted med omkring 800 m/s og en anslagsenergi V0 på hele 4100 Joule og 3440J på 100m – samme energi som en 7mm Rem. Mag!
Også kobberkuglernes relativt lettere vægt bør kunne benyttes med stor effekt i denne patron.

Ballistisk ser den fin ud ud til 200m. Ved indskydning på 150m med et overslag på 100m på 3,5cm og et fald på lige under 9 cm på 200m må den siges at være fin til det meste jagt.
Først efter 200m kan man se fordelene ved en 7mm Rem. mag som den “lille” 338’er deler anslagsenergi med.
Faktisk har den bedre ballistik end flere 30-06 patroner over 200m – den røde linie er 338’eren – nedenfor

Da der findes masser af 338 projektiler på hjemmelader markedet, kunne den blive populær de kommende år – også fordi man meget nemt kan omforme et 308win hylster til denne patron. Lapua hylstre skulle egne sig bedst til formålet.

Sako havde patronen med som mulighed i flere af deres A7 modeller i 2016 kataloget, men det ser desværre ud til at være forsvundet i 2017 .
Alternativt kan man få en våbensmed til at forsyne riflen med en ny pibe til i omegnen af 4-5000 kr.

Flere danske våbenforhandlere lagerfører fabriksammunition i dette kaliber – f.eks. Federal Fusion 13 gram.

En anden fordel ved 338 Federal, skulle efter sigende være, at det korte hylster og dermed brug af hurtigere krudt, ikke gør det tvingende nødvendigt med en lang riffel pibe, men kan fint udnytte krudtets energi i kortere piber ned til f.eks. 50cm. Dette er en stor fordel hvis man benytter dæmper.

Større sårkanal på f.eks, vildsvin og stadig moderat rekyl, bør være ideelt til denne vildtart og for skytten.

En spådom kunne blive at denne patron kunne blive uhyre populær til f.eks. vildsvinejagt – både driv- og anstandsjagt og jagt på kortere afstande.

Ved projektilvalg mener de fleste, at den performer bedst med en 13 grams kugle der ikke er for hård. Den moderate udgangshastighed på 785-817 ms vil hårde projektiler ekspandere lidt for dårligt og så vil resultatet også udeblive. Derimod egner patronen sig godt til at få det bedste ud af lidt blødere typer projektiler som f.x Hornady STT, Sierra GameKing, Speer HotCor, Nosler Accubond, mens man nok bør gå udenom de tunge Swift Aframe/Scirocco og mono/ kobber kugler der ikke ekspanderer noget mindre – Lettere kobberkugler som fx. 160 0g 185 gr Barnes TTSX / 185 gr Hornady GMX, bør kunne arbejde godt i vildtet og ekspandere tilstrækkeligt .

 

338 FEDERAL er i min bog en intet mindre end genial patron til større vildt – Masser af power, mild rekyl, super præcision og fin ballistik ud til 200m, moderat hastighed/kødødelæggelse – Kan man ønske sig meget mere?

338-federal

Min egen 338 federal
Jeg fik fingre i en brugt Tikka T3 i 243win til en god pris og bestilte en pibe hos HG Firearms.
Valget af pibe faldt på en Lothar Walter match pibe med en stigning på 1:10 og i jagtudførelse med ø 16mm diameter ved minding og forsynet med M14x1 gevind til bremse eller dæmper.
Derefter fandt jeg et CTRx skæfte og bundmetal og havde nu en lækker 10 skuds vildsvinekanon!
Riflen blev klar i September 2017 og tilskød piben efter de anbefalinger der udstikkes.
Jeg havde forberedt en række ladninger og den skød allerbedst med en 13 grams Nosler Accubond og Norma 203B krudt.
Faktisk skød den ikke bare godt, men faktisk ganske fantastisk med skudgrupper helt nede på 5mm i en 3-skudsgruppe!


Udgangshastigheden var 775 ms med Norma 203B krudt og dermed en anslagsenergi på +3900 Joule ved mundingen.
Jeg havde monteret en bremse fra German Gun Stock – punisher som jeg tidligere har brugt på 308Win mfl. – en yderst effektiv bremse.
Den største overraskelse udover en fantastisk precision var den meget milde rekyl fra våbnet der ikke føles ret meget anderledes end rekylen fra en 6,5×55.
Så skal du ud og lede efter en riffel til større vildt og er du ikke fan af rekyl, kan jeg meget varmt anbefale dig at vælge en 338 Federal.

338 Federal i Tikka T3 – med CTRx skæfte, punisher mundingsbremse, Steiner Nighthunter kikkert

338 Federal i Tikka T3 – med German Gun Stock predator skæfte, punisher mundingsbremse, 10skuds magasin fra riflemags.co.uk, Steiner Nighthunter kikkert.

De første vildsvin
I maj 2018 nedlagde jeg de første vildsvin med denne patron og effekten var ikke til at tage fejl af.
Stor sårkanal – masser af Schweiss fra den bliver ramt – begrænset kødødelæggelse.
3 vildsvin gik fra 0-35 meter. 2 faldt i knaldet og en gik 35m med et meget kraftigt schweiss spor.
Bemærk på billederne nedenfor, hvor meget schweiss der er kommet ud af hullet.
Gennemskud på alle grise fra 40m til 150m afstande.
Ammunition: 200 gr. federal Fusion fabriksammunition.

 

 

 

 

 

 

Genladning til 338 Federal

Da der ikke findes mange jagtforretninger endnu, der lagerfører ammunition, er man desværre henvist til at lade selv.
Jeg gik straks i gang med at teste ladninger og målet var en hastighed på 800 m/s og god præcision.

Processen har taget et års tid, og var gået lidt i stå ved 775 ms. Jeg havde ikke tilgang til krudt der fyldte lidt nok til det lille hylster som ikke gav overtryk.
Norma 201, 202 gav hurtigt for højt tryk og Norma 203B og Viht. N140 var der simpelt hen ikke plads nok til i hylstret og toppede ved 775 ms.

Jeg fik da pludseligt fingre i 2 æsker fabriksladet Federal Fusion patroner ved Vapex i Sverige, der til min overraskelse, sendte en 200 grains kugle ud med 813 ms uden tryktegn. Jeg skilte patronen ad og så at der var 47.6 grains sfærisk krudt i – en krudt med store og små korn. Efter lidt research kom jeg frem til at det måtte være noget Hodgdon H335 agtigt der var brugt og fandt H335 og Hodgdon LVR ved skyttebutikken.

Blandingskrudt-typerne har den fordel at trykket holdes oppe i længere tid og giver mere accelleration – trykkurven er mere flad og lang i toppen. De er til gengæld noget bøvlede at arbejde med og hver ladning er tricklet – krudtet hænger fast i alt – tragt, krudtdoseringsmaskine osv.

Så kom der igen gang i testladningerne igen og fik hurtigt farten op til 812 ms uden tryktegn.
Det endte med en 200 grains Nosler Accubond der har udgangshastighed på 801 m/s og en egenpredning i omegnen af 13mm. Det var det bedste kompromis mellem præcision og hastighed og tryk.
Krudtet er Hodgdon Leverevolution, også kaldet LVR, som fås ved skyttebutikken og den helt rigtige krudt til kugler fra 200 grains og opad med hastigheder helt op til 817 m/s.
Også Hodgdon H335 viste gode resultater, men havde en gedigen mundingsflamme når der kom fart på.

Hylstermæssigt afprøvede jeg RWS og Norma, men norma hylstrene flækkede i halsen flere gange. Originale Federal blev også brugt, men de er ret bløde og holder ikke til mere end 2 genladninger – så holder de ikke fænghætten fast mere. Mangler at teste Lapua der godt kunne virke.
Men er tilfreds med RWS der er ret stærke hylstre!

– Så nu bliver jeg ikke mere klar til grisene på gården – det er en fantastisk patron – billig at lade – behagelig rekyl god fart og kæmpe sårkanal på vildsvinene = masser af schweiss
Mission complete

 

4 comments

  • Jens Thorlak

    Jeg er stødt på 760 m/s murens med N201 og DK-bullets i 200 grain. QL kører jeg med Nosler Part. i 210 grain, Hodgdon 322 og 335 men det giver ikke mere end 780 m/s. Der skal købes krudt ind, så hvor bøvlet er det sfæriske krudt, hvordan får man ens ladninger selv om man triller, og hvad med statisk el????

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *