Sommeræve – lok dem ind…

Når du vil ud at regulere hvalpene er der nogle ting du kan overveje inden du tager afsted.
Rævehvalpe er knap så forsigtige som de voksne ræve og er ofte nemmere at lokke ind på skudhold.
Dog er det ikke alle lokkekald der virker lige godt.

Mange benytter f.eks. hareskrig som man benytter om vinteren, men det er ikke en særlig god ide hvis du vil efter rævehvalpene.
Hareskriget er meget kraftigt og vil ofte skræmme hvalpe væk i stedet for at lokke dem til. Min erfaring er også, at hareskrig bedst virker på voksne ræve sidst på vinteren, efter rolletiden hvor de er rigtigt sultne.
Musepibe og fugleskrig er det helt rigtige valg til hvalpene og en kombination af disse 2 er ofte optimal.

weisskirschen-vogel

Ovenfor: Fugleskrig (tv.) og musepibe(th.) fra Klaus Weisskirschen er effektive kald til rævehvalpe.


Strategien når du vil lokke sommeræve er, at lade tingene falde lidt til ro efter du har sat dig.
Har rævene set dig komme, og begynder du at lokke med det samme, finder de meget hurtigt ud af, at der er ugler i mosen…
Lad der falde ro over terrænnet og begynd først med at lokke tidligst 20 minutter efter ankomst og gerne først en halv time efter.

IMG_0887

Rævene lærer hurtigt, at lyde kan være farlige, så hvis du bruger samme kald på samme plads og samtidig skyder, mister kaldet ret hurtigt sin effekt på denne plads.
De langrækkende kald kan mere eller mindre høres af alle nabolagets ræve, så de vil først blive “ramt” af denne mistænksomhed.
Det er derfor en god idé, at begynde med de kortest rækkende kald og afprøve dem i 10-15 minutter.
Hvis der ikke er resultat, kan du “udvide” radius med et længere rækkende kald. F.eks. har et fugleskrig en meget større rækkevidde end musepiben.

 

Når du kalder er det vigtigt, at have tid til at spotte.
Hvis du kalder uafbrudt, og ikke bruger så meget tid på at spotte, vil du opleve, at ræven pludseligt står alt for tæt på og du har ingen chancer for at komme til skud uden at blive opdaget.
Brug kaldet i 20-30 sekunder, og brug så gerne 3-5 minutter på at spotte i alle retninger.
På denne måde vil du ofte opdage ræven på længere hold og kan begynde at “trække den ind”

Ofte har jeg haft succes med at starte op med musepiben, og skifte til fugleskrig. Når ræven er spottet, bruger jeg igen musepiben, hvis ræven er inden for dennes hørevidde.
Efter ræven er spottet, drejer det sig om at holde dens interesse, men således den kommer i så roligt tempo som muligt. Brug kun kaldet når den stopper op og lytter og vær klar til skud.
Kalder du for meget kommer den enten for fuld gas og den er ikke til at stoppe før den kommer for tæt på, og kalder du for lidt mister den måske interessen.
De kald jeg har haft bedst resultat med er fugleskriget fra Klaus Weisskirschen og musepibe fra samme producent – kan bl.a. bestilles på nettet hos dangate eller fås i velassorterede jagtbutikker.

hvalp1

Hvalp, lokket ind på fugleskriget og musepibe – riflen er en Tikka T3 i cal. 204 Ruger. Bemærk at hvalpen er ved at skifte fortænderne.

Sker der ikke noget inden for en time, bør du overveje at skifte plads.
Fra solnedgang og en time efter er den gylde rævetime.
Her er det en god idé, at have forberedt sig på hvor man vil sidde på forhånd så man hurtigt kan komme til en ny plads.
Eng og markarealer der lige er slået/høstet anses for meget fine, da rævene simpelt hen kommer ud for at jage de nu hjemløse mus.

Har du skudt ræv med kald, skifter jeg plads med det samme og lader pladsen være nogle dage for ikke at vænne rævene til kaldet.
Når mørket begynder at falde på, bruger jeg kun kaldet meget kortvarigt og holder lange pauser, for at være i stand til at spotte rævene i tide i det tiltagende mørke.
Rævehvalpe må reguleres fra 1. juni til 31. august forudgående tilladelse i 1½ timer før og efter solop- nedgang – læs mere her

Knæk og bræk med reguleringen
Jægerhilsner fra
Gohunting 🙂
(kunne du lide artiklen? – så vil jeg blive glad for et “like” på Facebook-siden her  )

IMG_0726

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *