Test – Prime Ion

Sidste år skiftede jeg til min Prime Impact ud med en Elite Energy 32 – primært pga. at Impact’en var hele 35″ lang.
Jeg ville have en kortere bue og blev straks forelsket i Elite’en som også var absolut én af de bedste og mest veludførte buer jeg har testet.
Men jeg kunne ikke få dobbelt-cam systemet ud af hovedet som er kongsmærket ved PRIME buerne.
Det dobbelte cam system har aldrig svigtet mig på jagt – ligegyldigt hvilken forvreden skydestilling jeg nu engang befandt mig i.
Særligt DEFY modellen med hele 7.25″ strengehøjde var jeg utroligt stabilt skydende med.
Jeg var meget tæt på at købe en Alloy, men besluttede mig til at vente og se hvad PRIME nu ville komme med i 2015.
Da PRIME så annoncerede den nye 2015 “ION” model faldt alle brikkerne på plads –  den måtte jeg bare eje og bestilte den straks hos Danage.
Buen dukkede op sidst i Januar og jeg har nu haft fornøjelsen af at skyde med den et par måneder.

IMG_0298

2015 byder således på en ny super jagt bue fra Prime – PRIME ION som i min verden kommer meget tæt på den fuldstændigt perfekte bue til allround jagtbrug. Buen supplerer udvalget hos PRIME sammen med modellen RIVAL, en 2015 afløser for Impact, samt 2014 modellen Alloy.
Buen fås i farverne JET-black, Optifade Elevate II, Optifade Open Country og Realtree Xtra.

BUER MED STÆRK TEKNOLOGISK RYGRAD
PRIME holder rigtigt godt fast i en række fordele som gør disse buer helt særlige.

7000-aluminium riser
Navnet ION henleder tankerne på noget let, og buen har også en egenvægt på kun 3.9 pund – hvilket er den letteste jagtbue PRIME er kommet med til dato. G5 holder stadig fast i sin meget stærke og stabilt byggede aluminiumskonstruktion hvor der benyttes bedste fly-aluminium i kvalitet 7000.
At man har valgt at holde fast i dette dyreste materiale er klogt, da riseren derved er en af markedets stærkeste med mindst muligt vrid.

 

IMG_8040

Længden er på beskedne 31 tommer og er en optimal længde hvis man sidder i træerne, i stige eller i tårn.
Finish og maling – her benytter G5 Prime deres helt egen Durafuse proces som ikke strækker eller forvansker camouflage mønstret. Overfladen er desuden utrolig modstandsdygtig over for slitage.
Buen er desuden forsynet med et ekstra skjold der beskytter hånden mod broadheads.

IMG_8039

 

Dobbelte camhjul – Parallel cam system – helt unikt
Buen er udstyret med det 4-dobbelte PCXL camsystem som PRIME med stor succes indførte på modellerne Defy og Impact i 2013 og har forbedret i 2015. Selvom G5 PRIME buerne ikke rigtigt er slået an i det hårde ræs, hvor massive markedsføringsbudgetter til tider giver forbrugerne bind for øjnene, har ingeniørerne fra G5 stadig ”the upper hand” i hele teknologiræset, så længe de kan holde fast i patentet med dobbelte camhjul – parallel cam system.

Parallel-Cam

Det dobbelte cam system har løst stort set alle de problemer som andre fabrikanter har med cam-lean – der skyldes det laterale træk som kablerne giver da de strækkes ud til siden for ikke at kollidere med strengen uden skuddet.

IMG_0296 (1)

Systemet er i min verden, så suverænt meget bedre end andre camsystemer, at det er lidt en gåde hvorfor at ikke flere vælger en PRIME bue.
Men igen – markedsføringsbudgetter og fede reklamevideoer har meget magt.

Det eneste minus er at der skal skiftes camhjul såfremt træklængden skal ændres.
Men dette er igen et valg der er foretaget for at udnytte camhjulet optimalt til den givne træklængde.
En udførlig gennemgang af systemet kan læses under testen af DEFY buen.

parrallel-tech

Massive limbs
Buebenene eller limbs er massive hos Prime og det er de også på ION.
Alt andet lige er massive ben bare mere stabile og giver mindre cam lean.
Endnu en fordel som PRIME holder godt fast i.
Bue benene er solide og G5 er ikke hoppet med på split limb vognen endnu. Benene er krydslamineret som skulle reducere stress når de er belastede.
Bue bens lommerne (pockets) er meget solidt bygget og man har let ved at justere buen i trækvægt – man skal dog huske at løsne de 2 anker skruer først.
PRIME påstår at deres konstruktion er så stabil, at buebene aldrig flækker og giver livstidsgaranti…

IMG_8052

Fleksibel roller cable guard – FLEXIS-AR
PRIME har forsynet ION buen med den nye fleksible FLEXIS-AR guard med ruller.
Cableguard’en er i forvejen fleksibel og rullerne gør bare optrækket endnu mere smidigt.

IMG_0294

 

flexis_action
Den fleksible cable guard sørger for mindre lateral bevægelse fra kablerne = mindre cam lean, men i visse tilfælde kan fanerne få kontakt med cable guard’en. Prime har lavet det sådan, at man selv kan justere vinklen med en umbraco skrue og dermed tune sig ud af evt. fanekontakt.

452X BCY Strenge
De bedste materialer benyttes til strenge og kabler.
Der er ikke sparet på noget her og det kan ses på slitagen. ION er ligesom tidligere modeller forsynet med disse strenge der har meget lang holdbarhed og som stort set ikke strækker sig.

Greb
Grebet er ændret lidt i forhold til forgængerne med sideplader samt det kendte ekstra tykke greb der kan sættes udenpå.
Grebet er ret tykt og lidt firkantet og lavet af hårdt gummi. Det er ikke min livret, men falder faktisk overraskende godt på plads i hånden trods alt. Dette kan dog pilles af og så ligger buen perfekt i hånden.

IMG_0297 (1)

Dæmpning

Der er kommet nye dæmpere på buen fra limbsaver som virker godt og efter hensigten. De giver god dæmpning af buen og hvert bue ben har hver sin dæmper. Desuden er ION forsynet med strengestop med en gummiklump der giver en god dæmpning af vibrationer og lyd.

FullSizeRender (3)

Tuning
Der er ikke meget tuning at foretage sig på en ION.
De parallelle cams sørger for stort set at eliminere cam lean, så en omhyggelig opsætning giver ikke meget at tune bagefter. Der kan være lidt omkring cam timing, men der er også hurtigt reguleret med et par snoninger på kablerne.
Det anbefales, at man benytter peepsights op til 15 grains for at skåne beviklingerne på den øverste del af strengen.
Ligeledes kan et meget hårdt træk i buen op mod bagvæggen fremprovokere en smule camlean. Så sørg for at timingen af cam hjulene er korrekt.

Hastighed
En pil på 400 grains med 29” træk og 60 pund gik præcis 280 fps og passer med hastigheden der er opgivet til 330 fps IBO.

Trækkurve (drawforce-curve) og skydeoplevelse

Trækkurven (drawforce-curve) er meget behagelig og jævn – og når alt kommer til alt, sørger de nye PCXL cam hjulene for et uhyre blødt og jævnt optræk. Dalen kommer jævnt og er ikke stejl, men dyb idet buen kan indstilles til hele 85% letoff. Ligeså snart du har ramt dal bunden rammer du en nærmest en betonmur – træk stoppet er klippehårdt.
Buen er meget nem at holde trukket i lang tid og river ikke armen af dig hvis man kryber lidt.
Buen er utrolig rolig i skuddet og har en god balance.

Med 7,25 tommer strengehøjde er den uhyre tilgivende at skyde med. Sammen med 2012 DEFY modellen er ION den bedste jagtbue jeg har prøvet.
Dette tillægger jeg enorm betydning for en jagtbue, da skydestillingerne ofte er forskellige og hvor buer med lav strengehøjdekan være meget følsomme for dette – og så har man balladen!
Skuddet er knivskarpt og uden nævneværdige vibrationer  – en ren fornøjelse af skyde af. Den støjer dog en anelse mere end de mest lydløse buer i mine tests.
ION er lige som sine forældre uhyre præcis og skuddene sidder utroligt ensartet i skiven – dette er PRIME’s kongsmærke: “Where accuracy is everything”
Du skal forvente rigtigt tætte skudgrupper med denne bue – og prøv for sjov at ændre dine skydestillinger – buen skyder bare samme sted igen og igen….
En anden fordel buen har fremfor mange konkurrenter er minimalt vrid i grebet fra skytten og buen selv. På jagt bliver man udsat for mange forskellige skydestillinger der nemt fremprovokerer små forskelle i skyttens greb om buen. Dette straffer nogle buer meget hårdt. ION er én af de mest tilgivende buer jeg har testet (ud af snart 50 modeller i 3 år) og kommer næsten op på siden af Prime Defy, der nu engang er den mest klippestabile bue jeg har skudt med.

Her testes vrid på en PRIME ION:

Hoyt Nitrium

 

Sammenfatning

Prime ION er en bue er én af de buer hvor selv garvede buejægere siger “Nøøøøj” når de har skudt et par pile.
Buen er let, hurtig, meget velskydende, nem at trække, nem at holde trukket og meget tilgivende – så kan man ikke ønske sig ret meget mere af en jagtbue!
ION er i min optik PRIME’s mest vellykkede jagtbue til dato – DEFY var hidtil den bedste, men den lavere vægt gør der nemmere at slæbe rundt på i terrænnet. Ligeledes det nye greb og flexis cable guarden, bedre trækkurve og dybere dal, gør at den overhaler DEFY’en med et enkelt point – en værdig afløser må man sige.

Dermed er jeg ikke bange for at udråbe PRIME ION til min absolutte favorit blandt alle de jagtbuer jeg har testet – omkring 50 buer over snart 3 år.
PRIME ION er den korte jagtbue du simpelt hen bare må prøve…

Brace Højde: 7.25″
ATA Længde: 31″
Træklængder: (ikke-justerbar): 26 “- 30”
Trækvægte: 40-50#, 50-60#, 60-70#
IBO Speed; ​​330 fps
Vægt: 3.9 pund
Let-Off – op til 85%

Priser:
Prisen på en rå bue ligger vejledende på ca. 7995,-

Testbuen er købt og betalt hos : Danage.dk

 

GOHUNTING RATING:

5star – Design
4star – Finish
4star – Forgiveness
3star – Hastighed/Speed
5star – Tuningsmulighed/lethed
5star – Skydeegenskaber/pilekast
5star – Trækkurve lethed
5star – Creep-tilgivelse/holde trækket
5star – takedown lethed
5star – Backwall
4star – Vibration
3star – Lavt støjniveau
4star – Lav Egenvægt
4star – Balance
1star – Justering af træklgd.
5star – Fabriksstrenge kvalitet
5star – Byggekvalitet, opfattet
5star – Robusthed (Tage den med i vildmarken på en USD 50.000 jagt?)
5star – Egnethed som begynderbue
5star – Value for money

TOTAL: 87 stjerner ud af 100

(alletiders højeste gohunting score)

2 comments

  • Rene

    Hej, hvis du skulle vælge imellem hoyt nitrum 34 og prime ion, havd ville du så vælge og er ion de 1000kr bedre?

    Er forskellen stor imellem disse buer eller er det mere mærket folk går efter.

    Fed blog du holder dig her

    Mvh Rene

  • Jens Hessel

    Det er virkelig en inspirationsværdig blog, du her har lavet. Jeg er ret vild med din kombination af fakta og flotte billeder.

    Jeg er selv nybegynder og har netop fået taget jagttegn. Har været på et par ture, hvor jeg allerede har haft held. Nu er jeg lidt der, hvor jeg skal have købt mig noget bedre jagtudstyr. Specielt leder jeg efter et godt, funktionelt jagtsæt og nogle gode holdbare jagtstøvler. Har researchet lidt på nettet og har bl..a andet fundet frem til denne udbyder: http://www.vildmarks.dk/produkter/8-jagttoej-amp-jagtsaet/, som har lidt af hvert til ret gode priser. Men jeg kender jo ikke rigtig de mærker, som man skal gå efter. Lader til at mærket Niila skulle være godt.?

    Vil rigtig gerne høre fra dig? Går du selv efter specifikke mærker, når du køber jagtudstyr og kender du til nogle gode udbydere?

    Ser frem til at læse mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv resultatet for at poste *